Hyvä vanhustenhuolto pitää varmistaa

Yksityisissä hoivakodeissa havaittuihin puutteisiin on suhtauduttava erittäin vakavasti.

– Vanhustenhuollossa tapahtuneita laiminlyöntejä ei voi hyväksyä. Esiin tulleet epäkohdat Esperi Caren kohdalla on tutkittava perusteellisesti. Hoivakodin asukkailla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi vuorokauden ympäri, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Yhteiskunnan tehtävä on järjestää ikääntyneille laadukasta hoitoa riippumatta siitä, kuka palveluita tuottaa.

– Hoitohenkilökuntaa on monin paikoin liian vähän, ja tämä koskee sekä yksityisten palveluntuottajien että kuntien vanhustenhuoltoa. Kaikilla on oikeus hyvään hoitoon ja turvalliseen vanhuuteen.

– Hoidon laadusta säästäminen ei ole hyväksyttävää. Henkilöstömitoituksen on oltava riittävä, jotta potilasturvallisuus ja hoidon laatu hoivakodeissa voidaan varmistaa. Esperin tapauksessa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta on laiminlyöty liian vähäisellä henkilöstömäärällä ja valitettavasti tämä esiin tullut tapaus ei varmastikaan ole ainoa, Blomqvist sanoo.

Hoivayrityksillä on edessään iso työ luottamuksensa palauttamiseksi. Aitoa tahtotilaa ja päättäväisyyttä tarvitaan, jotta hoivayritykset voivat todistaa, että niiden ensisijainen rooli on hyvien hoivapalveluiden tarjoaminen eikä tuottojen maksimointi hoivakotien asukkaiden hoidon laadun kustannuksella, Blomqvist sanoo.

Vanhusasiainvaltuutetun virka perustettava

RKP:n puheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan Suomeen on perustettava vanhusasianvaltuutetun virka.

Lue edellinen artikkeli

Viveca Hansson (RKP) ehdolla eduskuntavaaleissa Uudellamaalla

Viveca Hansson, Espoo, asettuu ehdolle RKP:n eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla.

Lue seuraava artikkeli