Johtaako SoTe-uudistus veronkorotuksiin?

Terveydenhoidon rahoitusvastuun siirtäminen valtiolle hoitoveron kautta on sekä lyhytnäköistä että hölmöä.

– Yhdenvertainen hoito koko maassa ja kustannusten kasvun pysäyttäminen ovat olleet kaksi vahvinta perustetta SoTe-uudistukselle. Hallitus on epäonnistumassa molemmissa, toteaa Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa Mustiossa. Kun Norjassa siirettiin eritysissairaanhoito valtion vastuulle, kustannukset kasvoivat huomattavasti. Haglund peräänkuuluttaakin valtiorahoitteisen mallin vaikutusarviointia. Hän arvioi, että sote-uudistuksen kustannukset todennäköisesti kasvavat samoin kuin Norjassa, mikäli ne, joilla nyt on vastuu hoidosta, eivät pääse vaikuttamaan rahoitukseen.

– Terveydenhoidon rahoitusvastuun siirtäminen valtiolle hoitoveron kautta on sekä lyhytnäköistä että hölmöä. Se johtaa sekä verojen uudelleen jakautumiseen että veronkorotuksiin. Siihen Suomella ei ole varaa. Mietin tietääkö hallitus mihin sen päätökset johtavat, Haglund kysyy.

– Samalla hallitus tuntuu lähinnä olevan kiinnostunut siitä, kuinka monta sairaalaa voidaan lakkauttaa. Tämä on täysin väärä tulokulma. Uudistuksessa tulisi lähteä potilaiden tarpeista. Meidän tulisi keskittyä siihen, miten suomalaiset saavat parhaan mahdollisen hoidon, ja mitä sen saavuttamiseksi tarvitaan. Hoidon tarve ei vähene vaikka etäisyys sairaalaan kasvaa. Pikemminkin hoidon saaminen ajoissa vaikeutuu, Haglund kiteyttää.

Sote-uudistuksesta keskusteltiin RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa Mustiossa 24.-25.10.

Biaudet är Demo Finlands ordförande

Eva Biaudet är Demo Finlands ordförande för perioden 2016-2017. Förbundssekreterare Sandra Grindgärds valdes till suppleant i styrelsen.

Lue edellinen artikkeli

Partifullmäktige uttalade sig om lärarutbildningen och invandring

SFP uppmanar ÅA och HU att förhandla sig fram till en lösning

Lue seuraava artikkeli