Kaikilla kansalaisilla oltava sama oikeusturva

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja kansanedustaja Thomas Blomqvist keskustelivat tänään oikeusministeri Jari Lindströmin kanssa muun muassa Porvoon ja Raaseporin käräjäoikeuksien säilyttämisestä .

– Uudistuksen potentiaaliset säästöt ovat erittäin pieniä valtiontalouden tasapainottamisen näkökulmasta. Samalla käräjäoikeuksien lakkauttamisen aiheuttamat vahingot ovat moninkertaiset. Mikäli kaikki esitetyt käräjäoikeudet lakkautetaan kasvavat yksittäisten kansalaisten etäisyydet lähimpään käräjäoikeuteen huomattavasti. Se johtaa siihen, että kansalaisten oikeusturva jatkossa riippuu asuinpaikasta. RKP:n varjobudjetti osoittaa, että säästöjä voidaan tehdä muualta, Blomqvist sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut, että kielellisten vaikutusten arviointi tulee tehdä, jos hallinnollisilla muutoksilla voi olla vaikutusta kansalaisten mahdollisuuksiin saada palveluja omalla kielellään. Henriksson ja Blomqvist muistuttavat oikeusministeriötä tarpeesta arvioida käräjäoikeusuudistuksen vaikutuksia kansalaisten kielellisiin oikeuksiin.

– Kun huomioidaan kaksikielisten käräjäoikeuksien merkitys kaksikielisillä alueilla, on selvää, että Porvoon ja Raaseporin käräjäoikeudet tulee säilyttää. Uudistuksen yhteydessä on myös varmistettava riittävä määrä kielitaitoisia tuomareita ja henkilökuntaa sekä auskultaatiopaikkojen riittävyys, sanoo edellisen hallituksen oikeusministeri Henriksson.

Muttotrendi Ruotsiin huolestuttaa

Asenneilmapiiri Suomessa ja heikommat työmahdollisuudet ovat tärkeimmät syyt siihen, että moni vastavalmistunut suomalainen hakeutuu töihin Ruotsiin.

Lue edellinen artikkeli

Nu börjar ordförandedebatterna!

Kandidaterna i vårens ordförandeval, riksdagsledamot Anders Adlercreutz, riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson och Svensk Ungdoms förbundsordförande Ida Schauman beger sig ut på turné.

Lue seuraava artikkeli