Kansalaisten oikeusturva uhkaa vaarantua

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson katsoo, että hallituksen esitys käräjäoikeusuudistuksesta on kansalaisten oikeusturvan kannalta ala-arvoinen.

– Tämä esitys on isku monille paikkakunnille, joiden asukkailla tulisi olla yhtenäinen oikeus saada oikeuspalvelua. Esitys on jatkoa hallituksen keskittämisinnolle, jossa etäisyydet palveluihin kasvavat. On ilmeinen vaara, että oikeuspalveluiden saatavuus heikkenee ja näin ollen kansalaisten oikeusturva vaarantuu.

Uudistuksen seurauksena käräjäoikeus tai kanslia suljetaan 12 paikkakunnalla, muun muassa Porvoossa ja Tammisaaressa. Nykyisistä istuntopaikoista tullaan 14 sulkemaan, näiden joukossa mm. kaksikieliset Kemiönsaari, Kirkkonummi, Kristiinankaupunki ja Pietarsaari. Esimerkillistä esityksessä on kuinka nimenomaan kaksikielisiltä paikkakunnilta suljetaan.

– Esitys johtaa myös veronmaksajien rahojen vastuuttomaan käyttöön. Millä perusteilla hallitus perustelee, että istuntopaikka esimerkiksi Pietarsaaren vuonna 2011 käyttöön otetussa poliisi- ja oikeustalossa suljetaan, kun taas keskustavetoisen Kauhavan istuntopaikka säilyy?

Ajatus pohjoismaisesta kansalaisuudesta elää

Epävarmasta maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuen tarvitsemme ystäviä, jotka ajattelevat kanssamme samalla tavalla, ja joilla on aito halu parantaa globaalia tilannetta. Tarvitsemme ystäviä, jotka arvostavat yksilön oikeuksia eristäytymisen sijaan.

Lue edellinen artikkeli

Postin otettava itseään niskasta kiinni

Joulun jälkeen on muun muassa käynyt ilmi, että monet oikealla osoitteella lähetetyt joulukortit ovat saapuneet myöhässä osoiteselvityksen jälkeen, vaikka ne on lähetetty ennen Postin asettamaa aikarajaa.

Lue seuraava artikkeli