Kansanedustajat Henrik Wickström, Anders Norrback, Mikko Ollikainen ja Christoffer Ingo (RKP) jättivät tänään kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle. Kysymys on osoitettu sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle. Allekirjoittajat kysyvät, miten sosiaali- ja terveysministeriö aikoo turvata ruotsinkielisen hoidon Suomessa ja tulisiko kansalliskielilautakuntien roolia vahvistaa tämän toteuttamisessa.
Tänään vietetään ruotsalaisuuden päivää, jolloin huomioidaan maamme kaksikielisyys. RKP kansanedustajat haluavat nostaa esiin kaikkien suomalaisten mahdollisuuden saada hoitoa ruotsiksi. Kansanedustajat kuulevat nyt huolestuttavia viestejä ruotsinkielisen palvelun puutteista, mikä saa heidät reagoimaan.
– On erittäin tärkeää, että maamme ruotsinkielinen väestö saa hoitoa omalla kielellään. Valitettavasti saan päivittäin lukea tarinoita eri medioista, jotka osoittavat, ettei ruotsinkielinen palvelu aina toimi niin kuin pitäisi. Siksi haluamme kysyä ministeri Juusolta, aikooko hänen ministeriönsä ryhtyä toimenpiteisiin kansalliskielilautakuntien roolin vahvistamiseksi, ja rahoittamaan sekä Länsi-Uudenmaan että Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden erityistehtäviä ruotsinkielisen hoidon osalta, sanoo Wickström.
– Hoidon saaminen silloin kun sitä tarvitsee, on perusoikeus, mutta sen saaminen omalla äidinkielellä, tunnekielellä, on ratkaisevan tärkeää turvallisuuden ja ymmärryksen tunteen kannalta. Suomessa, kaksikielisessä maassa, kaikkien tulee tuntea olonsa turvalliseksi siinä, että hoito on saatavilla omalla äidinkielellä. Parantamisen varaa on, sanoo Ollikainen.
– Jotta voisimme taata ruotsinkieliset palvelut terveydenhuollossa, on tärkeää kouluttaa riittävä määrä hoitohenkilökuntaa, jolla on sellaiset ruotsin kielen taidot, että he pystyvät palvelemaan ruotsiksi. Tämä on ratkaisevaa tasa-arvoisen ja kunnioittavan hoidon turvaamiseksi, jossa potilas voi kommunikoida ja tulla ymmärretyksi omalla äidinkielellään, sanoo Norrback.
– Kenenkään ei pitäisi joutua taistelemaan saadakseen palvelua omalla äidinkielellään. Nyt hallitusohjelman toimenpiteitä ruotsin kielen aseman vahvistamiseksi Suomessa on priorisoitava ja toteutettava, sanoo Ingo.