Katalonian tilanne ei saa eskaloitua!

Kansanedustajat Stefan Wallin, Mats Löfström ja Eva Biaudet ilmaisevat suurta huolta katalonialaisten ja Espanjan hallituksen välisestä konfliktista.

Edustajat vetoavat päätöksentekijöitä sekä Espanjassa että Kataloniassa turvautumaan keskusteluun vangitsemisten ja kovien otteiden sijaan. Heidän kritiikkinsä kohdistuu haluttomuuteen selvittää tilannetta keskustelun kautta. Poliittisten tekijöiden kriminalisointi ei ole hyvä menettelytapa.

– Katalonialaisten pyrkimykset järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä ovat tähän mennessä olleet rauhallisia, mutta millään ehdoilla ei voida riskeerata, että rauhalliset toimet muuttuvat väkivallaksi. Meidän eurooppalaisten on voitava näyttää, että olemme oppineet historiasta, ja että osaamme rakenteellisesti keskustella keskenämme konfliktin suuruudesta huolimatta, sanoo kansanedustaja Eva Biaudet.

– Kyseessä on aidosti olemassa oleva poliittinen konflikti, joka on saanut eskaloitua vuosia Espanjassa. Katalonian kohtuulliset vaatimukset laajennetusta itsehallinnosta, samaan tapaan kuin Baskimaalla on tänään, on otettu vastaan olankohautuksin. Se on johtanut nykyiseen tilanteeseen, jossa ollaan lähes tien päässä. Olen vakuuttunut siitä, että tilanne ratkeaa ainoastaan demokraattisin toimenpitein – ei vangitsemalla demokraattisesti valittuja katalonialaisia poliitikkoja tai kovistelemalla katalonialaisia instituutioita. Mikäli Madridissa ei ole poliittista tahtoa ratkaista konfliktia, tulee katalonialaisten saada järjestää kansanäänestys, sanoo kansanedustaja Mats Löfström.

Katalonian alueparlamentti valmistelee 1. lokakuuta järjestettävää kansanäänestystä itsenäistymisestä, huolimatta siitä, että poliitikot ja juristit Madridissa toteavat sen olevan ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Valmistelujen yhteydessä on vangittu katalonialaisia virkamiehiä ja järjestetty mielenosoituksia.

– Katalonian tilanne on huolestuttava ja se on otettava vakavasti. Jotta tällainen konflikti voidaan ratkaista rauhaisasti, tarvitaan aitoa tahtoa ja konkreettisia toimenpiteitä kaikilta osapuolilta, sanoo kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Stefan Wallin.

Blomqvist: Kaikilla on oikeus turvalliseen arkeen

RKP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Thomas Blomqvist, on huolissaan kasvavasta pelosta ja turvallisuuden puutteesta yhteiskunnassa. Hän nosti asian esiin puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella.

Lue edellinen artikkeli

Kielikokeilu on susi lampaan vaatteissa

Eduskunta keskustelee tiistaina alueellisista kielikokeiluista jossa noin 2200 nuorta saavat poisvalita toisen kotimaisen kielen perusopetuksessa.

Lue seuraava artikkeli