Koulutuksesta leikkaaminen on leikkaamista tulevaisuudesta

Onko hallituksen todellinen päätavoite leikkaamalla vähentää yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, kysyy Nylander.

Kansanedustaja Mikaela Nylanderin mukaan Sipilän hallitus uhkaa leikkaustoimenpiteillään koulutuspolitiikan perustetta, tasavertaisten edellytysten luomista. Nylander piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron eduskunnassa tänään käydyssä välikysymyskeskustelussa.

– Kenttä on odottanut varhaiskasvatuksen uudistusta jo kolmekymmentä vuotta. Ratkaiseva toinen vaihe näyttää nyt jäävän täysin toteuttamatta. Sen sijaan hallitus esittää leikkauksia, jotka johtavat suurempiin ryhmäkokoihin. Miten voidaan puhua laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, kun yhteen ryhmään voi tulevaisuudessa pahimmassa tapauksessa kuulua kolmekymmentäyhdeksän lasta kolmea aikuista kohden, kysyy Mikaela Nylander.

Hallitusohjelman mukaan toisen asteen ammatillinen koulutus uudistetaan. Nylanderin mukaan nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että hallitus keskittyy pelkästään rajusti leikkaamaan, sen sijaan, että se huolellisesti ja suunnitelmallisesti valmistelisi toisen asteen välttämätöntä uudistusta.

– On täysin epäselvää, miten hallitus aikoo toteuttaa uudistuksen kun leikkaukset astuvat voimaan jo vuonna 2017, mutta ohjaava lainsäädäntö vasta vuotta myöhemmin. Miten hallitus käytännössä aikoo turvata ammatillisen koulutuksen alueellisen saatavuuden?

– Hallitus leikkaa erittäin rajusti korkeakoulujen rahoitusta. Onko hallituksen todellinen päätavoite leikkaamalla vähentää yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, kysyy Nylander.

Haglund: Älkää tuhotko suhteita Ruotsiin, ministeri Soini!

Ulkoministeri Soinin Ruotsipolitiikka hämmästyttää Rkp:n puheenjohtajaa Carl Haglundia.

Lue edellinen artikkeli

Strand: Korkea aika panostaa positiivisesti tulevaisuuteen

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustajan Joakim Strandin pitämässä ryhmäpuheenvuorossa koskien hallituksen budjettiesitystä korostuu huoli maan tulevaisuudesta.

Lue seuraava artikkeli