Tänään juhlitaan maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasten päivää. On kulunut 30 vuotta siitä kun YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson haluaa tehdä Suomesta maailman lapsiystävällisimmän maan.
– RKP haluaa poistaa lapsiköyhyyden maastamme. Koko valtakunnan politiikassa työskentelyni ajan olen ajanut esimerkiksi lapsilisien yksinhuoltajakorotuksen ja toimeentulotuen yhteyden poistamista. Kaikille yksinhuoltajille on jäätävä käteen lapsilisän 53,30 euron yksinhuoltajakorotus. Näin ei ole aikaisemmin ollut. Asia korjataan tämän hallituskauden aikana. Perheen taloudellisella tilanteella on myös merkitystä lasten turvallisuuden kannalta, Henriksson sanoo.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus syntyi turvaamaan lasten erityistarpeita ja -intressejä. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita, ja se sitoo niin valtiota, kuntia, lasten vanhempia kuin muitakin aikuisia.
Suomesta maailman lapsiystävällisin maa
– Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa on tapahtunut paljon hyvää lasten oikeuksien edistämisen kannalta. Paljon on silti vielä tehtävää. Lasten ei kuuluisi joutua seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi verkossa, eikä maailman tyttöjen tulisi joutua pelkäämään sukuelintensä silpomista, Henriksson sanoo.
– Rikosten ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan paljon yhteistyötä niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin muun muassa viranomaisten, poliisin, koulujen ja hoiva-alan välillä.
Hallitus haluaa hallitusohjelmassaan priorisoida lasten ja nuorten hyvinvointia. Jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.
– Perheiden tukemiseksi hallitus toteuttaa kunnianhimoisen perhevapaiden uudistuksen, joka tukee perheiden hyvinvointia. Palautamme myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden, jonka edellinen hallitus lakkautti.
– Hallituksen lapsiperhestrategia edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toimeenpanoa. Haluamme perustaa päätöksenteon lapsen oikeuksiin ja korostaa palveluiden ja tukien lapsi- ja perhelähtöisyyttä. Sitoudumme myös arvioimaan, mitä seurauksia päätöksillä on lapsille, ja vahvistamaan lasten ja nuorten osallisuutta.