Ministeri Bergqvist toivoo suosituksia lasten ja nuorten ruutuaikaan

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist toivoo suosituksia lasten ja nuorten ruutuaikaan. Ruotsissa on kehitetty ikäystävällisiä suosituksia lasten ja nuorten digitaaliseen mediankäyttöön. Bergqvist haluaa nähdä samanlaista kehitystä Suomessa ja aikoo kutsua keskeiset toimijat keskusteluun.

RKP Varsinais-Suomen Kuntaparlamentissa pitämässään puheessa Bergqvist nosti esiin Ruotsin kokemusta aiheesta. Tänä syksynä Suomen ja Ruotsin hallitukset tapasivat Tukholmassa. Tapaamisen yhteydessä Bergqvist vieraili perhekeskuksessa.

– He ovat työssään havainneet digitaalisten laitteiden vaikutuksen esimerkiksi lasten näkö- ja kielikehitykseen. Lapset tarvitsevat yhä nuorempana silmälaseja ja puhuvat kimeästi. Lisääntynyt ruutuaika nostettiin yhdeksi taustatekijöistä, Bergqvist sanoo.

Bergqvist korostaa, että digitaalisilla laitteilla on sekä myönteisiä että kielteisiä puolia. Niistä voi olla apua opetuksessa ja nuorisotyössä tai ne voivat olla keino pitää yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin. Samalla tiedämme, että sosiaalisessa mediassa vietetään paljon aikaa.

– Koko maailman huolet ovat muutaman napinpainalluksen takana lasten ja nuorten kännyköissä. Meidän on vaikea kontrolloida sitä valtavaa tietovirtaa, ja lapset alistuvat jo varhaisessa iässä tiedolle, jota heidän voi olla vaikea käsitellä, Bergqvist sanoo.

– Lisääntyneen ruutuajan myötä lapset ja nuoret liikkuvat myös yhä vähemmän arjessa. Aion kutsua keskeiset toimijat keskustelemaan siitä, mitä voimme tehdä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi ja vanhempien tukemiseksi digitalisoituvassa maailmassa, Bergqvist toteaa lopuksi.

 

RKP Varsinais-Suomen tavoitteena yli 280 ehdokasta vuoden 2025 vaaleissa

RKP Varsinais-Suomen jäsenet kokoontuivat lauantaina Viking Linelle seurustelemaan ja keskustelemaan tulevista vaaleista. Piirin puheenjohtaja Markus Blomquist totesi avauspuheenvuorossaan, että on ilahduttavaa, että niin moni oli kokoontunut, ja kehotti kaikkia osallistujia osallistumaan kunta- ja aluevaalivalmisteluihin.

Lue edellinen artikkeli

Norrback: Lakimuutos turvaa sekä tasa-arvon että kilpailukyvyn

Eduskunta käsitteli tämän päivän täysistunnossa opposition välikysymystä palkkatasa-arvosta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa.

Lue seuraava artikkeli