Miten sote-uudistus säästää rahaa?

Hallitus esitteli eilen keskiviikkona lyhyellä varoitusajalla tähänastisia aikaansaannoksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa. Lähes 600 sivua pitkän paketin keskeisin huomio on, että se on täysin keskeneräinen.

– Uudistuksen vallankumouksellisin osa on kansalaisten mahdollisuus valita terveyspalvelun tarjoaja. Tämä osa uudistusta valmistellaan kuitenkin täysin irrallaan muusta uudistuksesta ja vielä aivan eri aikataulussa. Miten on mahdollista, että uudistusta ei valmistella kokonaisuutena, kysyy RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Sote-uudistusta lähdettiin alun perin valmistelemaan, jotta kaikilla suomalaisilla olisi yhdenvertaiset ja paremmat mahdollisuudet päästä hoitoon. Uudistuksen yhteyteen rakennettua maakuntamallia puolestaan perustellaan kustannusten laskemisella. Henriksson kyseenalaistaa hallituksen motiivit.

– Mistä 3 miljardin säästöt aiotaan kaivaa? Hallitus sysää vastuun maakunnille. Mikäli suunniteltuja säästöjä ei saavuteta niin onko syy silloin pelkästään maakunnissa? On syytä kyseenalaistaa, voidaanko nämä säästöt todella saavuttaa.

– Lisäksi on syytä kysyä mitä tapahtui tärkeälle tavoitteelle aikaansaada katkeamattomat hoitoketjut eli miten taataan, ettei potilas putoa eri hoitomuotojen väliin? Miten tieto tässä uudessa mallissa esimerkiksi kulkee terveyskeskuslääkäriltä kotipalveluhoitajalle?

Henriksson kyseenalaistaa hallituksen toimintakyvyn

Median mukaan ulkoministeri Timo Soini totesi aamuisessa tiedotustilaisuudessaan pitävänsä kansalaisaloitetta EU-jäsenyydestä äänestämisestä hyvänä asiana.

Lue edellinen artikkeli

Enemmän Eurooppaa tarkoittaa enemmän tasa-arvoa ja vähemmän rasismia

Iso-Britannian kansalaisten esittämä toive maan irtautumisesta Euroopan Unionista on aiheuttanut mittavia taloudellisia huolia niin Isossa-Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa.

Lue seuraava artikkeli