Tänään vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen ja torjuminen on äärimmäisen tärkeää – elintärkeää. Naisiin kohdistuva väkivalta on tänään yksi Suomen suurimmista ihmisoikeudellisista ongelmakohdista.
– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on torjuttava kaikilla yhteiskunnan tasoilla – jokaisella on oikeus elämään ilman väkivaltaa. Meidän on varmistettava, että haavoittuvassa asemassa oleville on saatavilla matalan kynnyksen palveluja, ja että myös niille, jotka käyttävät väkivaltaa, on saatavilla apua. Naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisessa meillä miehillä on erityisen suuri vastuu. Miesten väkivallan käytön täytyy loppua, ja tunteita on opittava hallitsemaan muilla tavoin. Meidän on siksi jatkettava töitä tunnetaitojen parantamiseksi. Meidän miesten on myös pystyttävä puuttumaan entistä paremmin esimerkiksi siihen, että joku ilmaisee naisvihaa, RKP:n puheenjohtaja ja opetusministeri Anders Adlercreutz sanoo.
Seksuaalinen ja sukupuolittunut häirintä, väkivalta ja sen uhka on osa monien naisten ja tyttöjen arkea. Esimerkiksi puolet kaikista 16-25 -vuotiaista naisista ovat kokeneet fyysistä väkivaltaa, väkivallan uhkaa tai seksuaalista väkivaltaa.
– Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään julkisilla paikoilla, kotona tai verkossa. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään. Meidän on parannettava tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä siitä, miten sitä voidaan ehkäistä ja torjua, ja meidän on ryhdyttävä entistä vahvempiin toimiin. Kukaan ei synny väkivaltaisena, ja sen takia meidän on työstettävä asenteita. Meidän on myös tarkasteltava sosiaalisen median vastuuta ja pornografian vaikutusta lapsiin ja nuoriin. Lisäksi meidän on pystyttävä tunnistamaan psykologinen väkivalta paremmin. Töitä tyttöjen ja naisten turvallisen arjen eteen on tehtävä joka päivä, RKP:n naisjärjestön puheenjohtaja Anita Westerholm toteaa.