Nylander: Opintotukea ei saa romahduttaa!

Panostaminen koulutukseen hyödyttää koko yhteiskuntaa ja on tärkeä innovaatioille ja talouden kasvulle. Korkealuokkainen koulutus on ehdoton Suomen kilpailukyvylle. Unohtaako hallitus tämän?

Opintoaikojen nopeuttamiseksi Nylander peräänkuuluttaa kepin sijaan porkkanaa. Opintotuen pitäisi olla sellaisella tasolla, että se mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun ilman kohtuutonta lainanottoa opiskelijoille. Opiskelijoita, jotka haluavat työskennellä opintojen sivussa, ei pitäisi rangaista. Nuoret, joilla on tutkinnon lisäksi työkokemusta, hyötyvät siitä työmarkkinoilla.

Oikeus opiskeluun riippumatta perheen sosio-ekonomisesta taustasta on pitkään ollut koulutuksen perusperiaate. Professori Roope Uusitalon raportti esittää, että tästä periaatteesta luovutaan. Opintotuen uudistukset ovat välttämättömiä, mutta uudistukset eivät saa romahduttaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia opiskeluun perheen sosio-ekonomisesta asemasta riippumatta. Tarvitsemme pitkälle tähtääviä ja hyvin perusteltuja päätöksiä. Hallituksen tehdessä päätöksiä suurista uudistuksista on erityisen tärkeää selvittää ehdotusten pitkäaikaisvaikutukset, Nylander toteaa.

Hallitus ei saa tyytyä vesittyneeseen ratkaisuun

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund pitää työmarkkinaosapuolten neuvottelutulosta tervetulleena, mutta kyseenalaistaa sopimuksen kunnianhimon riittävyyden, etenkin paikallisen sopimisen osalta.

Lue edellinen artikkeli

Anna-Maja Henriksson tyrmää Uusitalon opintotukiselvityksen

- On pöyristyttävää, että valtion velkaantumista halutaan suitsia velkaannuttamalla opiskelijoita. Opintorahapainotteisen opintotuen ansiosta useampi nuori on hakeutunut korkeakouluopintoihin.

Lue seuraava artikkeli