Hallitus ei saa tyytyä vesittyneeseen ratkaisuun

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund pitää työmarkkinaosapuolten neuvottelutulosta tervetulleena, mutta kyseenalaistaa sopimuksen kunnianhimon riittävyyden, etenkin paikallisen sopimisen osalta.

– Tässä taloustilanteessa työpaikkojen ja toimivan paikallisen sopimisen kulttuurin tulisi olla keskiössä. Vaadin siksi hallitusta jättämään tämän tänään esitellyn paikallisen sopimisen osalta vesittyneen ratkaisun hyväksymättä, sanoo Haglund.

– On valitettavaa ja huolestuttavaa, että kirjaus paikallisesta sopimisesta on niin mitäänsanomaton, ja että neuvotteluista on kokonaan jäänyt puuttumaan niin paikallinen kuin yrittäjänäkökulmakin. Paikallinen sopiminen joustavoittaa taloutta, parantaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia ja on avainasemassa työllisyyden parantamisessa. RKP on aina korostanut paikallisen sopimisen tärkeyttä juuri näistä syistä, Haglund toteaa.

– Työmarkkinaosapuolten ja hallituksen välinen sopimus on kuitenkin epäselvyyksien, selkkausten ja lakkojen täyttämää tulevaisuutta parempi vaihtoehto. Sopimus on hallituksen esittämiä lakimuutoksia oikeudenmukaisempi ja vaikutuksiltaan sukupuolineutraalimpi. Olemme siis menossa oikeaan suuntaan, vaikka maaliin on vielä matkaa, Haglund sanoo.

Sopimuksen keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa työajan pidennykset, julkisen sektorin lomarahojen alentaminen, sosiaaliturvamaksujen korotus ja paikallisen sopimisen laajentaminen. Palkka- ja työaikajoustot vaikuttaisivat kuitenkin jäävän paikallisia sopimuksia koskevan kirjauksen ulkopuolelle.

– Sopimuksen esitys työntekijöiden korkeammista sosiaaliturvamaksuista leikkaa suomalaisten ostovoimaa. Siksi hallituksen lupaamat miljardin euron tuloveron alennukset ovat välttämättömyys, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Carl Haglund.

RKP Helsinki: Paperittomille pääsy hätämajoituksiin

Kannanotto RKP Helsingin piirikokouksesta 23.2.2016

Lue edellinen artikkeli

Nylander: Opintotukea ei saa romahduttaa!

Panostaminen koulutukseen hyödyttää koko yhteiskuntaa ja on tärkeä innovaatioille ja talouden kasvulle. Korkealuokkainen koulutus on ehdoton Suomen kilpailukyvylle. Unohtaako hallitus tämän?

Lue seuraava artikkeli