Nyt on aika uudenlaisen maahanmuuttopolitiikan

Kieli, työ, koulutus ja yhteisöllisyys. Nämä ovat RKP:n uuden maahanmuuttopoliittisen ohjelman neljä peruspilaria. Torstaina esitelty ohjelma rakentuu liberalismille, ihmisoikeuksille ja solidaarisuudelle.

– Loppujen lopuksi kotouttamisessa on kyse meistä ihmisistä. Valtio ei voi kotouttaa kaikkia, vaan kansalaisyhteiskunnalla on myös vastuu vaikeassa asemassa olevien auttamisesta ja tukemisesta. On hienoa nähdä, että niin moni suomalainen on ottanut auttamisen asiakseen, vaikka olemmekin nähneet myös vähemmän tervetulleita tempauksia. Vaikka hallituksen lisärahoitus on erittäin tervetullutta, toivomme hallitukselta suurempaa arvojohtajuutta tässä kysymyksessä. Hallitus keskittyy usein ymmärtämään niitä, jotka epätietoisuuden seurauksena vastustavat maahanmuuttoa. Tämä antaa väärän signaalin, sanoo RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

RKP:n yhteyspäällikkö Emina Arnautovic pakeni 23 vuotta sitten kotimaastaan Bosniasta Suomeen. Tänään hän asuu Närpiössä, yhdessä Suomen alhaisimman työttömyysprosentin omaavimmista kunnista. Närpiö on oiva esimerkki siitä, että maahanmuutto ei ole syy suomalaisten työttömyyteen – pikemminkin päinvastoin. Työllistyminen on lisäksi yksi parhaista kotouttamistoimenpiteistä.

– Kotouttaminen on tärkeää, Arnautovic sanoo, mutta sen on oltava järkevää. Tämä puolestaan vaatii resursseja. Se, että minä ja perheeni olemme pärjänneet hyvin johtuu siitä, että valtio on panostanut meihin. Tänään olemme kaikki toimeliaita yhteiskunnan jäseniä ja koemme, että olemme etuoikeutettuja saadessamme asua Suomessa, äänestää täällä ja sanoa mielipiteemme.

– Tämä ohjelma ei ole ainoastaan ideologinen visio, vaan myös vastaus hallituksen politiikkaan, jossa auttamisen sijaan on keskitytty estämään turvapaikanhakijoiden pääsy Suomeen. Esitykset, kuten erillisen tukijärjestelmän luominen maahanmuuttajille sotii paitsi kansainvälisiä sopimuksia, myös omaa perustuslakiamme vastaan. Meidän ohjelmamme rakentuu faktalle ja antaa ratkaisuja aitoihin ongelmiin, sen sijaan että se hyödyntäisi muukalaisvihamielisiä näkemyksiä, sanoo kotouttamispoliittisen työryhmän puheenjohtaja Ida Schauman.

Lisätietoja:

Carl Haglund, puolueen puheenjohtaja, 050 521 7379

Ida Schauman, kotoutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, 040 182 4969

Emina Arnautovic, kotoutuspoliittisen työryhmän sihteeri, 040 451 6893

Henriksson: Ilman liikenneyhteyksiä ei ole vientiä

Mihin me tarvitsemme uuden radan, jos junilla ei ole aikaa pysähtyä asemilla?

Lue edellinen artikkeli

Euroopasta ei ole varaa tehdä museota!

Vähennys tutkimusohjelman osalta lisää Euroopan riskiä menettää huippututkijansa

Lue seuraava artikkeli