Euroopasta ei ole varaa tehdä museota!

Vähennys tutkimusohjelman osalta lisää Euroopan riskiä menettää huippututkijansa

Euroopan parlamentin budjettivaliokunta on lisännyt EU:n tutkimusrahoitusta. Aikaisemmin tänä vuonna tutkimusohjelma Horisontti 2020:n budjettia leikattiin ja resursseja siirrettiin Euroopan Strategisten Investointien Rahastoon (EFSI). Horisontti 2020 – hanke kuuluu EU-tason talouskasvun ja työllisyyden lisäämisen kärkihankkeisiin.

– 2,2 miljardin vähennys tutkimusohjelman osalta lisää Euroopan riskiä menettää huippututkijansa ja jäädä uudistusten ja innovaatioiden osalta jälkeen. Meillä ei ole varaa tehdä Euroopasta museota, sanoo budjettivaliokunnan varajäsen, europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP).

– Euroopan parlamentti onnistui kesäkuussa pienentämään niitä negatiivisia vaikutuksia, joita silloin perustettavalla EFSI:llä oli tutkimukseen ja Horisontti 2020 -hankkeeseen. Nyt jatkamme taistelua tutkimusresursseista jokavuotisessa budjettiprosessissa, Torvalds toteaa. Budjettivaliokunta hyväksyi myös REIsearch -ohjelman. REIsearch on tiedonjakamisen ja tieteellisten keskusteluiden alusta kansalaisille, toimittajille ja päätöksentekijöille.

– REIsearch on hyvä esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus tulevaisuudessa toimii yhteistyössä tämän päivän päätöksenteon kanssa, ja miten päätökset nähdään ruohonjuuritasolla. Poikkitieteellisyys on avain menestykseen, Torvalds jatkaa.

– Tutkimus, kehitys ja innovaatiot ovat Eurooppa 2.0:n keskeisiä rakennuspalikoita. Meidän on saatava Suomi ja Eurooppa uudelleen liikkeelle. Toivon, että EU:n jäsenvaltiot ja neuvosto tukevat ajatusta, kun vuoden 2016 talousarviosta neuvotellaan marraskuussa, sanoo Torvalds. Vuoden 2016 talousarviosta äänestetään Strasbourgin täysistunnossa 28. lokakuuta, minkä jälkeen alkaa 21 päivän mittainen sovitteluprosessi Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välillä.

Nyt on aika uudenlaisen maahanmuuttopolitiikan

Kieli, työ, koulutus ja yhteisöllisyys. Nämä ovat RKP:n uuden maahanmuuttopoliittisen ohjelman neljä peruspilaria. Torstaina esitelty ohjelma rakentuu liberalismille, ihmisoikeuksille ja solidaarisuudelle.

Lue edellinen artikkeli

Regeringen inkonsekvent om arbetskraftsutbildning

Regeringen vill att befolkningen ska jobba längre – men det finns inte tillräckligt med resurser för omskolning och vidareutbildning av arbetslösa.

Lue seuraava artikkeli