Panamapaperit ovat tärkeitä, mutta niin on lähdesuojakin

Euroopan parlamentin ”Panama papers” -valiokunta kokoontui ensimmäiseen kuulemiseensa eilen tiistaina. Valiokunta on vastuussa selvityksestä, joka keskittyy niin kutsuttujen Panamapapereiden paljastamiin ongelmiin.

Kuulemiseen osallistui viisi tutkivaa toimittajaa, jotka kaikki ovat työskennelleet paljastusten parissa. Yksi heistä oli YLE:n Minna Knus-Galán.

– Päivän keskustelu osoitti selvästi, missä tämän kaltaisia ongelmia on. Veropako Panamaan alkoi, kun EU vuonna 2003 pankkidirektiivin myötä otti käyttöön uusia raportointivelvollisuuksia. Riski siitä, että laittomat tai verottamattomat tulot paljastuisivat, johti siihen, että myös suomalaiset pankit välittivät palveluita Panamaan, toteaa valiokunnan työskentelyyn osallistuva Nils Torvalds (RKP).

Myös tieto siitä, että suomalaiset veroviranomaiset ovat vaatineet pääsyä YLE:n Panamapapereita koskevaan materiaaliin, herätti suurta huomiota osallistujien kesken. Torvaldsin pitää asiaa erittäin huolestuttavana.

– Toimittajien lähdesuoja on erittäin tärkeä demokraattisessa yhteiskunnassa ja perusedellytys tutkivalle journalismille. Veroviranomaisen pyrkimys kiertää lähdesuoja tässä asiassa on jo itsessään hyvin vakava asia, mutta tilanne on erityisen problemaattinen siksi, että veroviranomainen ilmeisesti toimii valtiovarainministeriön kehotuksesta. Tämän tyyppiset tapaukset uhkaavat lehdistönvapautta ja vahingoittavat Suomen mainetta ulkomailla. Odotan, että valtiovarainministeri Orpo suhtautuu tähän kysymykseen hyvin vakavasti.

Vakuutusjärjestelmän leikkaukset uhkaavat ammattikalastusta

Hallituksen suunnitelmat leikata voimakkaasti kalastusvakuutusjärjestelmästä ovat uhka suomalaisen ammattikalastuksen tulevaisuudelle.

Lue edellinen artikkeli

Äitiyslaki hyväksymistä vaille valmis

Eduskunnan käsittelyyn tänään tuleva kansalaisaloite äitiyslaista turvaisi lapsen oikeuden elatukseen ja perintöön molemmilta vanhemmiltaan, sekä antaa lapselle oikeuden tavata toista vanhempaansa.

Lue seuraava artikkeli