Rehn-Kivi alkoholilaista: Kansanterveys tärkeämpää kuin helpompi saatavuus

Alkoholilain tarkoitus oli vähentää alkoholinkulutusta ja sen negatiivisia vaikutuksia yhteiskunnassamme.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö uudesta alkoholilaista valmistui tänään. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi toivottaa tervetulleeksi byrokratian vähentymisen ja on tyytyväinen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö on nykyisen prosenttirajan säilyttämisen puolesta ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla myytäville juomille.

− Alkoholilain tarkoitus oli vähentää alkoholinkulutusta ja sen negatiivisia vaikutuksia yhteiskunnassamme. Lisäämällä saatavuutta, nostamalla prosenttiraja 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin ja poistamalla valmistustapa lakiesitys vaarantaisi nämä hyvät tarkoitukset. Meidän on myös suojeltava lapsiamme ja nuoria ja lain mukaan alle 18-vuotiaden alkoholin hallussapito on rangaistava teko. Sen takia esitys 16-vuotiaden mahdollisuudesta myydä ja tarjoilla alkoholia on täysin epälooginen ja vastuuton, sanoo Rehn-Kivi.

Myös kirjoitukset alkoholin etä- ja nettimyynnistä jäivät epäselviksi, vaikka perustuslakivaliokunta vaati yksiselitteistä tulkintaa. Mikäli eduskunta äänestää valiokunnan mietinnön mukaisesti voisi Alkon monopoliasema olla vaarassa. Tämä ei ole hyvää lainvalmistelua.

− Kysymys etämyynnistä tulisi selvittää tarkasti ja etämyynti määritellä laissa tarkasti, mikäli haluamme myös tulevaisuudessa perustella ja säilyttää Alkon monopoli, sanoo Rehn-Kivi.

 

Henriksson: Kielikokeilu on askel väärään suuntaan

On erityisen ikävää, että hallitus vie tämän heikennyksen läpi juuri nyt. Tämä on osoitus hallituksen välinpitämättömyydestä huolehtia maamme kaksikielisyydestä.

Lue edellinen artikkeli

Turvallisuuspolitiikka ei voi nojautua toiveisiin

Ensimmäinen televisioitu vaaliväittely antoi aihetta muistuttaa ehdokkaita siitä, että Suomen kansa ansaitsee selkokielistä puhetta maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Lue seuraava artikkeli