Henriksson: Kielikokeilu on askel väärään suuntaan

On erityisen ikävää, että hallitus vie tämän heikennyksen läpi juuri nyt. Tämä on osoitus hallituksen välinpitämättömyydestä huolehtia maamme kaksikielisyydestä.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä on valitettavaa, että eduskunta hyväksyi alueellisen kielikokeilun. Sen myötä 2200 oppilasta voi ensi syksystä lähtien valita ruotsin kielen pois viidennellä ja kuudennella luokalla.

− Tämä on askel täysin väärään suuntaan. Suomi tarvitsee lisää ruotsin kielen taitoisia ihmisiä tulevaisuudessa, ei vähemmän. Oppilaille pitää sen sijaan antaa mahdollisuus aloittaa ruotsin kielen opiskelu aikaisemmin, Anna-Maja Henriksson sanoo.

Hänen mielestään Pohjoismaat tarjoavat monia työmahdollisuuksia, ja suomalaisten kielitaito on aina ollut kilpailuvaltti.

− Ruotsia taitamattomat nuoret ovat heikommassa asemassa työmarkkinoilla, sekä julkisella että yksityisillä aloilla, Henriksson sanoo.

Hänen mielestään on erityisen surullista, että halutaan heikentää ruotsin kieltä nimenomaan Suomen 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Juhlavuoden tunnuslauseena on Yhdessä – tillsammans.

− On erityisen ikävää, että hallitus vie tämän heikennyksen läpi juuri nyt. Tämä on osoitus hallituksen välinpitämättömyydestä huolehtia maamme kaksikielisyydestä.

− Samaan aikaan kun Kokoomus ja Keskusta eivät jaksa välittää asiasta, Siniset eivät keksi muuta politiikkaa, kun iskeä ruotsin kieltä vastaan huonojen kannatuslukujensa takia. Tämä on hyvin surullista, Henriksson sanoo.

− Askel askeleelta yritetään väheksyä ja pienentää ruotsin kielen merkitystä 100-vuotiaan Suomen rakentamisessa, Henriksson sanoo.

Hallitus sanoo haluavansa laajentaa kielitaitoja, mutta Henriksson ei hyväksy argumenttia.

− Kielitaidot eivät ole nollasummapeliä – päinvastoin. Mitä enemmän kieliä hallitaan, sitä helpompaa on oppia uusia kieliä. Puurot ja vellit menevät hallitukselta sekaisin, kun verrataan ruotsin kielen taitoa kiinan kielen taitoon. Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi, joten on hyvin luonnollista, että kaikki lapset kouluaikanaan oppivat toista kotimaista kieltä, Henriksson sanoo.

Hän lainaa Finlandia-palkinnon saajaa Juha Hurmetta ruotsin kielestä: Maailmakuva avautuu kummasti.

− Keskustan ja Kokoomuksen olisi syytä kuunnella Hurmetta, eikä antaa Sinisten ahdasmielisen näkemyksen päättää asiasta, Henriksson sanoo.

 

SFP-riksdagsledamöter nöjda: Viexpo får mer resurser

Lobbandet för det österbottniska exportandelslaget Viexpo bar frukt. 200 000 euro i "julklappspengar".

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi alkoholilaista: Kansanterveys tärkeämpää kuin helpompi saatavuus

Alkoholilain tarkoitus oli vähentää alkoholinkulutusta ja sen negatiivisia vaikutuksia yhteiskunnassamme.

Lue seuraava artikkeli