Rehn-Kivi: Asiakasmaksujen korotus rankaisee heikoimmassa asemassa olevia

– Vähävaraisilla ihmisillä, lapsiperheillä ja pienituloisilla eläkeläisillä tulee olemaan raskaat ajat edessä, jos asiakasmaksu-uudistus tulee voimaan, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi.

Eduskunta keskustelee tänään hallituksen lakiehdotuksesta, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Tällä hetkellä asiakas maksaa korkeintaan kolmesta lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa, à 20,60 euroa, yhteensä 61,80 euroa per vuosi. Vaihtoehtoisesti asiakas voi maksaa vuosimaksun 41,20 euroa, joka kattaa kaikki lääkärikäynnit terveyskeskuksessa riippumatta siitä, montako käyntiä lääkärillä tulee vuoden aikana.  

– Hallitus ehdottaa nyt, että lääkärimaksujen rajoituksista luovutaan ja että lääkärikäynnistä sen sijaan tulee maksaa 20,60 euroa per kerta. Toisin sanoen, jos menet lääkäriin kerran kuussa, tulee lasku tulevaisuudessa olemaan 247,20 euroa vuodessa. Tämä on valtava hinnankorotus, sanoo Rehn-Kivi.  

Asiakasmaksujen korotus tulee käytännössä koettelemaan jo valmiiksi heikossa asemassa olevia.

– Samalla kun hallitus korottaa vuosittaisia lääkärimaksuja, päätyy yli 300 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua ulosottoon joka vuosi. Kaikista heikoimmassa asemassa olevilla tulee olemaan entistä vaikeampaa, sanoo Rehn-Kivi.

– Asiakasmaksuja on nyt ja vastaisuudessa mahdollista alentaa tai jopa poistaa ne, jos ne uhkaavat henkilön omatoimista selviytymistä. Käytännössä näin on käynyt äärimmäisen harvoin. RKP on ehdottanut, että asiakasmaksuilla, matkakustannuksilla ja lääkkeillä tulisi olla yhteinen maksukatto. Tämä muutos olisi pitänyt tehdä nyt asiakasmaksulain uudistamisen yhteydessä, sanoo Rehn-Kivi.  

Puolueristeily 11-13.1.2019

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen äänestäjiä, aktivistejä sekä luottamushenkilöitä kokoontuu risteilylle Tukholmaan tammikuussa.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Suomen tulisi luopua fossiilisista polttoaineista 2030-luvulla

Muutos energiantuotannossamme on ratkaisevan tärkeää ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lue seuraava artikkeli