Rehn-Kivi: Kaltoinkohtelulle on saatava loppu

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on tänään muun opposition kanssa jättänyt välikysymyksen vanhustenhoidosta. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi asettuu vahvasti välikysymyksen taakse.

– Uutiset puutteellisesta vanhustenhoidosta on valitettavasti vain pintaraapaisuja. Nykypäivän ikääntymispolitiikassa pyritään tukea vanhuksia niin, että he pystyisivät asumaan kotona mahdollisimman pitkään.  Ajatus on kaunis, mutta valitettavasti aivan liian moni vanhus tuntee itsensä yksinäiseksi ja turvattomaksi, jopa vangiksi omassa kodissaan, kotihoidosta ja tukipalveluista huolimatta. Heillä pitää olla oikeus muuttaa palvelukotiin, jossa henkilöstöä on riittävästi, laatukriteerit täyttyvät ja ympäristö on kodikas. Toiminnan valvonta ei voi yksinään perustua omavalvontaan. Vanhukset eivät voi joutua ojasta allikkoon, Rehn-Kivi sanoo.

Suomi tulee kaukana perässä muista Pohjoismaista mitä tulee vanhustenhuoltoon. Suomessa vanhustenhuoltoon käytetään 1,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ruotsissa taas 2,2 prosenttia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on painottanut, että suurin vaikeus koskien ostopalveluita johtuu kuntien huonosta hankintaosaamisesta. Hänen mielestään uudet maakunnat ovat ratkaisu tähän ongelmaan. Rehn-Kivi ei ole täysin vakuuttunut.

– Mistä kaikki hankinta-asiantuntijat yhtäkkiä saadaan, jos heitä ei ole nytkään? Valinnanvapauden takia ilmestyy paljon uusia yksityisiä toimijoita, joiden takia näitä asiantuntijoita on oltava entistä enemmän. Nyt tarvitaan riittäviä resursseja, jotta voimme taata turvallisen ja ihmisarvoisen elämän vanhuksillemme ja jotta pääsemme pohjoismaalaiselle tasolle vanhustenhuollossa, Rehn-Kivi sanoo.

Torvalds: Suomi tarvitsee Eurooppaa ja Eurooppa tarvitsee meitä

Torstaina 31.1.2019 Suomen pääministeri Juha Sipilä piti puheensa Euroopan tulevaisuudesta Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/ALDE) oli paikalla ja kommentoi keskustelua Sipilän kanssa.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Lisää rahaa tarvitaan nyt, jotta luottamus valvontaan palautuisi

Onko hallitus välittömästi valmis antamaan lisätalousarvion, jolla lisätään valvonnan resursseja? Tätä kysyi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson eduskunnan välikysymyskeskustelussa vanhustenhoidon laiminlyönneistä keskiviikkona.

Lue seuraava artikkeli