Rehn-Kivi: Meidän on varmistettava harvinaista sairautta sairastavien potilaiden lääkitys

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen lääkkeiden saatavuudesta potilaille, joilla on harvinainen sairaus. Lääkekorvausjärjestelmän tehtävänä on turvata sairauden hoidossa tarpeelliset avohoidon lääkkeet kohtuullisin kustannuksin. Harvinaisten sairauksien osalta tämä ei tällä hetkellä toteudu Suomessa.

– Harvinaisia sairauksia varten kehitellään jatkuvasti uusia lääkkeitä. Tulevaisuudessa saatamme pystyä hoitamaan sairauksia, joita ei tällä hetkellä pystytä hoitamaan lääkkeillä. Terveydenhoitojärjestelmämme on pystyttävä reagoimaan tähän kehitykseen, Rehn-Kivi sanoo.

Suomessa päätöksen avohoidossa käyttöönotettavista lääkkeistä tekee lääkkeiden hintalautakunta HILA, joka toimii sosiaali – ja terveysministeriön alaisuudessa. Rehn-Kiven mielestä harvinaisissa sairauksissa käytettävien lääkkeiden arviointia ja rahoitusta tulisi tarkistaa nyt samaan aikaan soteuudistuksen kanssa.

– Kaikilla kansalaisilla on oikeus hyvään elämään. Kaikilla potilailla, myös harvinaisia sairauksia sairastavilla, on oltava oikeus ja taloudellinen mahdollisuus lääketieteelliseen hoitoon silloin, kun sellainen on, Rehn-Kivi sanoo.

Blomqvist: Koronakriisissä on huomioitava tasa-arvo

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist painottaa, että tasa-arvokysymykset on huomioitava koronakriisin käsittelyssä.

Lue edellinen artikkeli

RKP kutsuu sinut kulissien taakse

RKP on julkaissut puolueen ensimmäisen podcastin “Bakom kulisserna” puolueen puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Henriksson vie kuuntelijat politiikan kulissien taakse, jossa kurkistetaan yksityiskohtiin ja jossa kuuntelijat saavat kuulla ajatuksista ja erikoistilanteista.

Lue seuraava artikkeli