RKP Helsinki: Paperittomille pääsy hätämajoituksiin

Kannanotto RKP Helsingin piirikokouksesta 23.2.2016

– On epäinhimillistä kieltää paperittomilta paleltumisen uhalla pääsy hätämajoituksiin sillä perusteella, että he eivät ole helsinkiläisiä. Nykyinen menettely sotii perustuslakia vastaan, ja sekä valtion että Helsingin kaupungin tulee kantaa vastuunsa, vaatii RKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Tämän talven kylmimpinä päivinä usealta paperittomalta on kielletty pääsy hätämajoituksiin sillä perusteella, että he eivät ole helsinkiläisiä. RKP:n Helsingin piirihallitus ihmettelee tätä inhimillisyyden puutetta.

– Jokainen ihminen on saman arvoinen riippumatta siitä, onko hänellä passia vai ei. Myös paperittomilla on oikeus yöpyä hätämajoituksessa, saada terveydenhuoltoa ja koulutusta. Tämä ei ilmeisesti ole ollut selvää kaikille Helsingin toimielimille, vaikka paperittomien oikeudet ovatkin parantuneet esimerkiksi terveydenhuollon saatavuuden kannalta, Borgarsdóttir Sandelin jatkaa.

Useat aktiiviset järjestöt ovat pyytäneet eduskunnan oikeusasiamiehen lausuntoa Helsingin sosiaali- ja terveysalan menettelystä tässä asiassa.

– Kaupungin ei tarvitse jäädä odottamaan oikeusasiamiehen lausuntoa. Perustuslaki antaa kaupungille tarvittavat puitteet muuttaa periaatteitaan ja antaa paperittomille pääsy hätämajoituksiin, sanoo Borgarsdóttir Sandelin.

Kretsordförande för SFP i Österbotten ställer inte upp för omval

- Efter fem år i kretsstyrelsen, varav två år som viceordförande och kretsordförande sedan våren 2013, kommer jag inte att kandidera för en fortsättning vid kretsmötet i Närpes den 16 april 2016, meddelar Greger Forsblom.

Lue edellinen artikkeli

Hallitus ei saa tyytyä vesittyneeseen ratkaisuun

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund pitää työmarkkinaosapuolten neuvottelutulosta tervetulleena, mutta kyseenalaistaa sopimuksen kunnianhimon riittävyyden, etenkin paikallisen sopimisen osalta.

Lue seuraava artikkeli