RKP julkisti eduskuntavaaliohjelmansa: Yhdessä eteenpäin

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen tavoite on tehdä äänissä mitattuna kaikkien aikojen paras eduskuntavaalitulos. Tähtäimessä on vähintään 5 prosentin kannatus sekä edustus kaikissa Manner-Suomen vaalipiireissä. RKP:n tavoitteena on nykyisten paikkojen säilyttäminen sekä kaksi lisäpaikkaa eduskunnassa.

– Vapaus on arvokkainta mitä meillä on. Meitä on muistutettu tästä erityisesti Venäjän aloitettua julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Samalla meitä on muistutettu siitä, että mitään ei pidä pitää itsestäänselvyytenä. Demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta on vaalittava joka päivä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että sinä ja minä – me kaikki, jotka asumme hienossa maassamme – voimme tuntea olomme turvalliseksi ja voida hyvin tänään, huomenna ja tulevaisuudessa, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi, kun RKP julkisti eduskuntavaaliohjelmansa.

– Suomella on monia vahvuuksia. Maamme tunnetaan luotettavuudesta, vakaista instituutioista, tasa-arvosta ja hyvästä koulusta. Pystymme kuitenkin vielä parempaan. Kamppailemme myös kasvavan velkataakan ja työvoimapulan kanssa. Suomen ruotsalaiselle kansanpuolueelle tiekartta eteenpäin on selvä: meidän on kehitettävä Suomen vahvuuksia ja luotava ratkaisuja heikkouksien korjaamiseksi.

– Liberaalina ja porvarillisena puolueena RKP toimii kaikilla tasoilla vakaan ja modernin Suomen puolesta. Suomen, joka suojelee yksilön vapautta ja kaikkien ihmisten yhdenvertaista arvoa. Me emme hyväksy vihapuhetta emmekä rasismia. Me emme halua vastakkainasettelua ja polarisaatiota. Me haluamme rakentaa yhteiskuntaa osallisuuden ja vuoropuhelun kautta.

– Elämme taloudellisesti haastavia aikoja ja siksi eduskuntavaaleilla tulee olemaan iso vaikutus siihen, minkä tien maamme valitsee seuraavien neljän vuoden aikana. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat jättäneet jälkensä sekä talouteen että ihmisten hyvinvointiin.

– RKP on edustanut vastuullisuutta ja vakautta viimeisten neljän vuoden aikana, joita ovat leimanneet suuret kriisit. Suomi tarvitsee jatkossakin selkeää ja suoraselkäistä johtajuutta, ja RKP on valmis kantamaan vastuuta. Seuraavalla vaalikaudella RKP haluaa jatkaa vastuullista politiikkaa ja tehdä päätöksiä kestävän tulevaisuuden puolesta.

Monet ihmiset kamppailevat toimeentulon kanssa, monet nuoret voivat huonosti, ja sävy yhteiskunnallisessa keskustelussa on muuttunut yhä ankarammaksi. RKP haluaa, että löydämme yhteistä tulevaisuudenuskoa ja jatkamme nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista. RKP lähtee vaaleihin ”Yhdessä eteenpäin” -vaaliohjelmalla.

 

Henriksson korosti vaaliohjelman julkistamisen yhteydessä seuraavia asioita.

Suomen työllisyysaste on nostettava vähintään 80 prosenttiin

  • Meidän pitää vähentää byrokratiaa ja alentaa kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Haluamme laajentaa yksinyrittäjien rekrytointitukikokeilua. Yhteisövero on pidettävä kilpailukykyisellä tasolla ja yhtiön toimintaan takaisin sijoitettava voitto tulisi verottaa alemman yhteisöverokannan mukaan. Haluamme, että kotitalousvähennyksen väliaikainen korotus muutetaan pysyväksi ja että vähennyksen kehittämistä jatketaan. RKP haluaa myös alentaa työn ja eläkkeiden verotusta pitkällä aikavälillä.

Työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavaa. 

  • Haluamme sallia paikallisen sopimisen kaiken tyyppisissä yrityksissä, myös niissä, joiden työntekijät eivät ole järjestäytyneet ammattiliittoon. RKP haluaa poistaa ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan sekä toimenpiteitä työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi ja sujuvoittamiseksi. Työluvan käsittelyaika saa olla enintään 30 päivää.

Turvallinen arki lähellä sinua

  • Poliisin, pelastuslaitoksen ja hätäkeskusten resurssit on turvattava. Meidän on taattava riittävät resurssit toimivalle pelastuslaitokselle ja hätäkeskustoiminnalle koko maassa. Siksi pelastusalan henkilöstöä tulee kouluttaa lisää. Ruotsinkielinen pelastusalan koulutus, jonka haluamme tapahtuvan Helsingissä, tulee järjestää ainakin kolmen vuoden välein.

Suomella pitää olla maailman paras koulu

  • Meillä tulee olla riittävästi pätevää henkilökuntaa kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja iltapäivätoiminnassa.  Varhaiskasvatus tulee pitkällä tähtäimellä muuttaa maksuttomaksi ja haluamme ottaa käyttöön kaksivuotisen esikoulun. Oppilas- ja opiskelijahuolto tulee olla saatavilla kouluissa ja niillä on oltava riittävät resurssit. Ruotsinkielisistä koulupsykologeista ja -kuraattoreista on pulaa, ja heitä tulee kouluttaa lisää. Korkeakoulujen opiskelijavalinnan ensikertalaiskiintiöt tulee lakkauttaa.

Suomesta maailman lapsiystävällisin maa 

  • Lasten hyvinvoinnin vahvistamiseksi haluamme, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen. Haluamme kehittää nuorisopaketin, joka sisältää monialaisia toimia ja ratkaisuja vaikeassa asemassa olevien nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden palauttamiseksi. Kokonaisuuteen tulee sisältyä muun muassa terapiatakuu, panostuksia koulutukseen sekä panostuksia, joilla varmistetaan, ettei yksikään nuori jää ilman työtä tai opiskelupaikkaa.

Toimiva ja korkeatasoiseen terveydenhuolto kotipaikasta, tuloista ja äidinkielestä riippumatta  

  • Haluamme, että seitsemän päivän hoitotakuu ja erikoissairaanhoidon kuuden kuukauden hoitotakuu toimii käytännössä. Haluamme tehdä mielenterveyden edistämisestä valtakunnallisen painopistealueen.Hoitoa on saatava nopeasti ja omalla äidinkielellä, ja haluammevarmistaa, että avun hakemisen kynnys on matala. Ikäihmisille ja jatkuvan hoidon tarpeessa oleville on luotava järjestelmä, jossa heillä on käytössään omalääkäri ja -sairaanhoitaja 

Ilmasto ja luonnon monimuotoisuus on pelastettava nyt

  • Haluamme Suomen olevan ilmastoneutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää jatkaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa niin kansallisesti, EU-tasolla kuin kansainvälisestikin. Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava enintään 1,5 asteeseen. 

Suomen tulee olla rakentava Naton jäsen

  • Vastuu Suomen puolustuksesta on meillä itsellämme, ja on tärkeää, että säilytämme ja kehitämme yleistä asevelvollisuutta, maanpuolustuksemme kulmakiveä.

 

Lue koko vaaliohjelma tästä

Pohjanmaan RKP asetti ehdokkaan vuoden 2023 eduskuntavaaleihin

Pohjanmaan ruotsalaisen kansanpuolueen hallitus asetti kokouksessaan keskiviikkoiltana ehdokkaan vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Nimitysvaliokunnan puheenjohtaja Sven Jerkku on tyytyväinen siihen, että lista kasvaa.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Maahanmuuttovirastosta tehtävä perusteellinen selvitys.

- RKP:ssä olemme huolestuneina seuranneet, miten mielivaltaisesti oleskelulupahakemuksille annetaan kielteisiä päätöksiä. Käsittämättömien tapausten virta on loputon. Näin ei voi jatkua. Tarvitsemme perusteellisen selvityksen Maahanmuuttoviraston toimista, sanoo Anders Adlercreutz, RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Lue seuraava artikkeli