RKP:n vaihtoehtobudjetti 2019: Huomattavasti suurempia panostuksia lapsiin ja koulutukseen

– Meille on tärkeää, että Suomi on maailman lapsiystävällisin maa. Siksi meidän panostuksia lapsiin, kouluun ja koulutukseen ovat huomattavasti suurempia kuin hallituksen, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (RKP) sanoo.

Henriksson esitteli eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetin yhdessä eduskuntaryhmän puheenjohtajan Thomas Blomqvistin kanssa keskiviikkona Helsingissä.

– Perhevapaauudistuksella haluamme pidentää ansiosidonnaisen perhevapaan kestoa 18 kuukauteen. Panostamme suuresti myös varhaiskasvatukseen, sekä laadullisesti että tarjoamalla kaikille yli kolmevuotiaille lapsille neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta päivässä. Vaihtoehtobudjetissamme korotamme selkeästi koulujen ja korkeakoulujen rahoitusta verrattuna hallituksen linjauksiin.

Henriksson kiinnittää erityistä huomiota ilmastokysymyksiin.

– Sähköautoihin siirtymisen tulee tapahtua nopeammin. Kestävä tulevaisuus edellyttää selkeää politiikkaa, joka kannustaa ekologisiin valintoihin ja kestävään elämäntapaan ja tuotantoon.

Vaihtoehtoisessa budjetissaan RKP on luetellut toimenpiteitä, joilla sairaspoissaoloja työpaikoilla saataisiin vähennettyä viidellä prosentilla. Samalla työllisyysasteen tulisi nousta yli 75 prosenttiin.

– Satsaukset parempaan työhyvinvointiin ovat tärkeitä yksilölle mutta myös koko kansantaloudelle. Mielenterveys on joutunut paitsioon sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa. RKP haluaa, että Suomessa tehdään kansallinen mielenterveysohjelma, sanoo ryhmäpuheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Varjobudjetissa esitellään myös ne muutokset, jotka RKP haluaa tehdä verotuksessa. Veromallin mukaan työn verotusta alennetaan, jotta palkansaajille jää enemmän käteen. Samalla kulutusverotusta korotetaan maltillisesti.

– Mallimme luo parempia edellytyksiä yrittäjyydelle ja lisää työllisyyttä. Mallimme on myös sosiaalisesti oikeudenmukainen. Eduskunnan sisäisen tietopalvelun tekemä vaikutusarviointi osoittaa, että mallilla olisi positiivisia vaikutuksia kaikissa ihmisryhmissä. Suurimmat voittajat olisivat kuitenkin yksinhuoltajaperheet ja opiskelijat. Myös pienillä eläkkeillä eläviin vanhuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota, Blomqvist sanoo.

Henriksson ja Blomqvist huomauttavat, että varjobudjetteja kannattaa lukea myös tasa-arvonäkökulmasta.

–  Ehdotamme konkreettisia toimia, jotka hallitus on laiminlyönyt. Taloudelliset satsaukset turvakoteihin ja raiskauskriisikeskuksiin tuovat merkittäviä parannuksia uhrien auttamiseen. Turvapaikanhakijoille annettava äitiyspakkaus on keino pitää huolta kaikista lapsista Suomessa, mikä on meille tärkeää.

Itsestäänselvänä lähtökohtana varjobudjettityössä on ollut, että valtion alijäämää ei tule kasvattaa.

Lue koko asiakirja tästä!

Rehn-Kivi: Sote-uudistuksessa edelleen huolenaiheita

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään sote-uudistuksen mietinnöt valmiiksi. Kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi epäilee mikäli uudistus todella saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Lue edellinen artikkeli

Hallituksen selvitettävä lakimuutoksen vaikutukset turvapaikanhakijoiden opiskeluun

Maahanmuuttovirasto on tulkinnut syyskuussa voimaan tullutta uutta lakia siten, että oleskelulupaa opiskelun perusteella ei enää voi hakea turvapaikanhakija, joka on saanut opiskelupaikan turvapaikkamenettelyn aikana.

Lue seuraava artikkeli