SFP föreslår lösningar på personalbristen i Helsingfors

Personalbostäder och fortsatta löneförhöjningar vore en lösning för att locka arbetskraft inom småbarnspedagogik och vård till Helsingfors.

– Personalbostäder kunde vara en faktor som hjälper oss att lösa den akuta bristen på personal som råder, säger ordförande för nämnden för fostran och utbildnings svenska sektion Martina Harms-Aalto.

SFP i Helsingfors har aktivt arbetat för att underlätta den akuta bristen på personal inom dagvården och hemvården. I budgetförslaget för 2019 har Helsingfors stad föreslagit att lönerna för arbetstagare inom småbarnspedagogik höjs.

SFP vill, utöver detta, skapa fler sporrar för att locka behörig personal till Helsingfors. Boende- och levnadskostnaderna är betydligt högre i hela regionen, men allra högst i Helsingfors. Därför kunde personalbostäder och en fortsättning på löneförhöjningarna vara en lösning på problemet.

– Bristen på kompetent personal inom småbarnsfostran hänger direkt ihop med att ekvationen löner och boendekostnader i Helsingfors är så svår att passa ihop, särskilt om man själv har familj. Vi måste snabbt presentera fler åtgärder för att säkerställa att vi kan anställa varaktig och kompetent personal, som kan svara mot det oerhört betydelsefulla uppdrag de har, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Martina Harms-Aalto föreslår i en motion att Helsingfors stad snabbt bör reda ut möjligheter till att erbjuda personalbostäder för arbetstagare inom vården.

– Svenska folkpartiet vill trygga kvaliteten på småbarnspedagogiken och vården i Helsingfors, men för att nå dessa mål måste Helsingfors satsa ordentligt på att göra staden till en konkurrenskraftig arbetsgivare, säger Harms-Aalto.

Biaudet: Hallituksen leikkaukset murentavat hienot avustustulokset

Ulkoministeriön esittämät kehityspoliittiset tulokset ovat heikentyneet huomattavasti vuodesta 2016 tämän hallituksen leikkausten johdosta.

Lue edellinen artikkeli

Helsingfors välskötta ekonomi är grunden för ett hållbart välfärdssamhälle

SFP i Helsingfors gruppanförande i budgetdebatten hölls av Marcus Rantala på onsdagen.

Lue seuraava artikkeli