Stoppa blodbadet i Ukraina

SFP:s internationella utskott 19 februari: Vi måste göra allt vi kan för att stoppa blodbadet i Ukraina

Situationen i Ukraina har länge varit ohållbar, men de senaste vändningarna gör att läget fort håller på att utvecklas till totalt kaos. Nu behövs handling både av Finland och hela EU för att stoppa våldet och hitta en lösning på krisen.

– Våldet och dödandet vi nu bevittnar i Ukraina är tragiskt. Vi kan inte med gott samvete se på när människor dör utan att göra allt vi kan för att stoppa det. Varje gång regeringens säkerhetsstyrkor attackerar demonstranter blir spiralen av våld värre, något som extremisterna utnyttjar för att legitimera mera våld, säger Johan Ekman, SFP:s språkrör för internationella frågor. Ekman konstaterar att Finlands möjligheter att agera är förstås begränsade, men vi måste göra allt vi kan.

– President Niinistö bör omedelbart ringa upp sin kollega i Kiev och vädja till president Janukovytjs att stoppa våldsamheterna regimen ger upphov till, menar Ekman. Finland måste visa solidaritet med de strävanden som oppositionen har, Ukraina ska själv få välja väg. EU:s utrikesministrar måste också ta ett starkare grepp om situationen. EU bör stöda en process där målet är att presidentens maktbefogenheter minskar och parlamentets makt ökar.

– EU bör hålla dörren uppe för ett Ukrainskt EU-medlemskap i framtiden. Ukraina hör hemma i Europa, avslutar Ekman

SFP:s internationella utskott och Svenska Bildningsförbundet r.f. ordnar ett seminarium om Ukraina tisdagen den 4.3.2014 kl 16-18. Bland gästerna finns både aktivister från Ukraina och experter från Finlands utrikesministerium samt journalister med god insyn i situationen på plats. Mera information om tillfället sänds ut inom kort.

Haglund haluaa jatkaa RKP:n johdossa

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, puolustusministeri, Carl Haglund haluaa jatkaa puoleen johdossa.

Lue edellinen artikkeli

Bevara välfärdssamhället trots inbesparingar

"I granskningen av statsfinanserna ska vi noggrant kolla vilka offentliga utgifter som är motiverade"

Lue seuraava artikkeli