Strand: Epäinhimilliset maksuhäiriömerkinnät poistettava

Täysistunnossa käydään keskiviikkona ajankohtaiskeskustelu velkaantumiseen liittyvistä ongelmista.

– Henkilökohtaisesti havahduin ylivelkaantumiseen liittyviin ongelmiin ja tutustuin myös itse perintätoimintaan ollessani opiskeluaikoina useita vuosia töissä pankin lakiosastolla. Viime vaalikaudella teimme yhdessä kollegoiden kanssa muun muassa lakialoitteita ja kirjallisia kysymyksiä, sekä järjestimme keskustelutilaisuuksia, joihin osallistuivat niin perintätoimistoistojen ja rahoitusalan toimijoita kuin Takuusäätiön, Finanssivalvonnan, Kuluttajaliiton, Suomen Asiakastiedon ja Suomen Yrittäjien edustajia, toteaa Strand.

– Ylivelkaantuminen on monitahoinen ongelma mutta henkilökohtaisesti koen suurimmaksi ongelmaksi sen, että maksuhäiriömerkinnät jäävät roikkumaan rekisteriin vuosiksi, vaikka itse velka on jo maksettu. Reagoin voimakkaasti tähän ongelmaan jo ollessani töissä pankissa, sillä minusta tämä on selkeästi yleisen oikeustajun vastaista. Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. On epäinhimillistä ja huonoa talouspolitiikkaa leimata ihmisiä vuosiksi ja tehdä heistä taloudellisesti toimintakyvyttömiä, vaikka velka on jo maksettu. Tällä hallituksella olemme vihdoin saaneet kirjatuksi, että maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa tullaan lyhentämään. Odotan innolla, että asia valmistellaan ennätysvauhdilla, niin yksittäistä ihmistä kuin maamme taloutta ajatellen, Strand jatkaa.

TAUSTAA: Kansanedustaja Joakim Strand (r.) on juristi ja ekonomi ja on itse ollut töissä pankin lakiosastolla muun muassa perintähommissa. Hän toimii nyt toista kautta talousvaliokunnan jäsenenä. Viime vaalikaudella Strand allekirjoitti ensimmäisten joukossa lakialoitteen, jossa luottotietolakia ja ulosottokaarta esitettiin muutettavaksi siten, että maksuhäiriömerkintä poistetaan luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu tai sen peruste on poistunut. Lakialoitteen allekirjoitti 137 kansanedustajaa.

Henriksson: Useamman junan on pysähdyttävä Pännäisissä

VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson vieraili Pietarsaaressa Rkp:n puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kutsumana. Vierailun aiheena olivat Pietarsaaren seudun junaliikenne sekä Pännäisten aseman junavuorojen määrä.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Olen iloinen, että voimme auttaa haavoittuvassa asemassa olevia lapsia

Hallituspuolueiden yhteisen sopimuksen seurauksena sisäministeriö valmistelee yhteensä 175 haavoittuvassa asemassa olevan turvapaikanhakijan vastaanottoa. Kyseessä on ensisijaisesti lapsia ja yksinhuoltajaperheitä pakolaisleireistä Kreikasta ja muista Välimeren alueen EU-maista.

Lue seuraava artikkeli