Talkooruokaa ei pidä verottaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän muun muassa tiedustelee, aikooko hallitus todella verottaa talkoissa tarjottua ruokaa.

– Talkootyö on yksi suomalaisen yhteiskunnan perustavanlaatuisia kulmakiviä. Monet projektit ja yleishyödylliset teot jäisivät tekemättä ilman yhdistysten, kolmannen sektorin ja siten talkootyöntekijöiden panosta. Suomi on yhdistysten luvattu maa ja ne, jotka talkoovoimin esimerkiksi järjestävät tilaisuuden tai rakentavat hallin eivät usein saa vaivansa palkaksi muuta kuin tunteen yhdessä hyvin tehdystä työstä ja ehkä hieman ruokaa tai kupin kahvia, entinen oikeusministeri Henriksson sanoo.

Talkooruuan verotuksen uusi tulkinta ilmeni hiljattain, kun Eläkkeensaajien Keskusliitto nosti kysymyksen esiin.

– Meidän ei tule luoda turhia esteitä ihmisten osallistumiselle ja yhdessä tekemiselle. Siihen kansalaisyhteiskunnallamme ei ole varaa. Sen sijaan tehtyjen toimenpiteiden tulisi olla sellaisia, että ne kannustavat osallisuuteen ja talkootyöhön. Tässä poliitikkojen tehtävä on varmistaa, että vapaaehtoiset talkoovoimat voivat tehdä uusia asioita, eikä toimintaa vaikeuteta turhilla säädöksillä.

Joko hallitus myöntää jäävänsä tavoitteista?

Hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa käsiteltiin tänään eduskunnassa. Suunnitelmasta käy ilmi, että osa hallitusohjelman tavoitteista on karkaamassa.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Regeringen kör ner kommunernas självbestämmanderätt

Kommunernas pengar försvinner, medan många viktiga funktioner blir kvar. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi föreslår en paus i reformivern för att bevara kommunernas verksamhetsmöjligheter och självbestämmanderätt.

Lue seuraava artikkeli