Vänsterns populism förbryllar

Marcus Rantala: Ska staten faktiskt låna ännu mera?

Vänsterförbundet ordnade presskonferens den 12 februari med ordförande och kulturminister Paavo Arhinmäki, och Jonas Sjöstedt, ordförande för vänsterpartiet i Sverige. I medierapporteringen har Sjöstedts kraftiga kritik mot EU kommissionen, och speciellt kommissionär Olli Rehn fått stort utrymme.

Orsaken till krisen inom Euroområdet är den att regeringar agerat oärligt och lånat mera pengar än man han råd att betala tillbaka. Genomkorrupta politiska system, som det i Grekland, är också en orsak, dessutom i många fall uppbyggda av Sjöstedts partivänner.

– Att sätta skulden på krisen i Europa på Rehn är som att skylla på brandmannen istället för på pyromanen när huset brinner, säger Rantala.

– Vill vänsterförbundet ha marken tillbaka? Efter den kritik av Euron och det prisande av den svenska kronan som serverades av Sjöstedt är frågan berättigad. Är det faktiskt genom att låna ytterligare som Finlands ekonomiska situation ska förbättras? Alternativet till att vi anpassar våra utgifter och inkomster är att vi lånar mera – något annat alternativ finns inte, säger Rantala.

– Sen är det ju intressant att vänstern motsätter sig att Olli Rehn skall bli kommissionsordförande, inte minst för att det är en post han inte ens är intresserad av, avslutar Rantala.

Den liberala gruppen, ALDE, som Rehn tillhör har nominerat Belgaren Guy Verhofstadt som sin kandidat för kommissionsordförandeposten. Olli Rehn är kandidat för andra poster, men inte för ordförandeposten, efter valet.

Allmänbildningen viktig i gymnasiereformen

-Bejaka talang och intressen men ignorera inte allmänbildningens betydelse, säger Svenska Folkpartiets ordförande Carl Haglund.

Lue edellinen artikkeli

Gunvor Brettschneider vill bevara Lappviken

I en fullmäktigemotion vill Gunvor Brettschneder (SFP) att staden gör upp en plan för hur historiskt värdefulla byggnader skulle kunna bevaras.

Lue seuraava artikkeli