Voimakas viesti presidentiltä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti tänään muun muassa lain päivystysuudistuksesta, joka rajoittaa ympärivuorokautisen päivystyksen 12 sairaalaan.

Vuodenvaihteessa voimaan tulevan lakimuutoksen myötä päivystyspalveluita siirrettäisiin muun muassa Vaasasta Seinäjoelle. Presidentin lausunnon mukaan mitään siirtoa ei kuitenkaan voida tehdä ennen kuin voidaan varmistua siitä, että kaikki päivystyspalvelut ovat Seinäjoella saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Olen iloinen, että presidentti on kuullut ruotsinkielisten suomalaisten huolen, ja antanut tämän merkittävän lausunnon ruotsinkielisten palveluiden puolesta, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Presidentin hallitukselle siirtämä virkamiesvastuu tarkoittaa, ettei kielellisten oikeuksien turvaaminen teoriassa tai paperilla riitä, vaan oikeudet on turvattava käytännössä. Tämän on myös perustuslakivaliokunta todennut. Henriksson pitäisi kuitenkin parempana, että hallitus kuuntelisi kritiikkiä ja sallisi vielä yhden ympärivuorokautisen päivystyssairaalan.

– Monet asiantuntijalausunnot ja faktatiedot, myös perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen ilmenneet, puhuvat edelleen Vaasan puolesta. Jotta voisimme välttää sen vaativan prosessin, jonka kielellisten oikeuksien takaaminen Seinäjoella vaatisi, olen edelleen sitä mieltä, että 12+1 -malli olisi ainoa järkevä kokonaisuuden ja ruotsinkielisten palveluiden turvaamisen kannalta.

– On hyvä muistaa, että ministeri Rehula viimeksi hieman ennen joulua Helsingin Sanomien haastattelussa sanoi, ettei hänellä ole hajuakaan, miten kielelliset oikeudet käytännössä tultaisiin turvaamaan Seinäjoella.

Video on vastenmielinen

Perussuomalaisten nuorisojärjestö jakaa verkossa videota, jossa he poliitikoiksi pukeutuneina ruoskivat Helsingin tuomiokirkon portaita kiipeävää puolipukeista miestä.

Lue edellinen artikkeli

Puoluejohtajilla erityinen vastuu yhteiskunnallisesta ilmapiiristä

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toteaa vuoden viimeisenä päivänä, etteivät Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saati oikeusministeri Jari Lindström ole kommentoineet nuorisojärjestönsä vastenmielisiä videoita.

Lue seuraava artikkeli