Wallin: Ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeutta rajoitettava

Kansanedustaja Stefan Wallin jätti eduskunnalle talousarvioaloitteen ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeuden omakustanneosasta. Hän jätti myös lakialoitteen samasta aiheesta, sillä toimenpide vaatisi lakimuutoksen.

Wallin esittää, että ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeuteen, joka tänään on sata prosenttia, säädettäisiin 100 euron omavastuu ammattiyhdistykseen kuuluville yksityishenkilöille ja 500 euron omavastuu työmarkkinajärjestöön kuuluville yrityksille. Omavastuu lisäisi Wallinin konsultoiman valtiovarainministeriön mukaan valtion, kuntien ja kirkon verotuloja vähintään 75-80 miljoonalla eurolla.

– Viime vuosien aikana olemme vähentäneet asuntolainojen korkojen, vapaaehtoisen eläkesäästämisen, työmatkojen ja ostettujen kotitalouspalveluiden verovähennysoikeuksia. Olisi johdonmukaista myös uudelleen arvioida työmarkkinajärjestömaksujen verovähennyksiä. Uusia verotuloja haettaessa emme voi pitää tällaisia fiskaalisia tai ideologisia pyhiä lehmiä. Miljoonat suomalaiset ovat jäseninä ja maksavat jäsenmaksuja moniin tärkeisiin vapaaehtoisjärjestöihin ilman jäsenmaksun verovähennysoikeutta. Myös sitä taustaa vasten on käsittämätöntä miksi juuri työmarkkinaorganisaatioilla, mutta ei kenelläkään muulla, on tämä etuoikeus, Wallin sanoo.

Henriksson jätti lakialoitteen päiväkirurgiasta

- Hyvä, että kansanedustajille on selvinnyt sote-esityksen hullunkurisuus, Henriksson sanoo.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson edistää suomalaisten opiskelijoiden mahdollisuuksia Ruotsissa

Viime keväästä suomalaisten opiskelijoiden on ollut vaikeampi saada opiskelupaikkaa ruotsalaisissa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Tämä johtuu Yliopisto- ja korkeakouluneuvoston tekemistä muutoksista siihen, miten todistuksia vertaillaan.

Lue seuraava artikkeli