Henriksson jätti lakialoitteen päiväkirurgiasta

– Hyvä, että kansanedustajille on selvinnyt sote-esityksen hullunkurisuus, Henriksson sanoo.

Yle uutisoi keskiviikkona, että Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen on huolissaan päivystysvaatimuksen vaikutuksiin yksityispuolen alihankintana tekemiin nukutusleikkauksiin. Hänen mukaansa tällaiset leikkaukset uhkaavat loppua kokonaan, mikäli hallituksen kaavailema malli astuu voimaan. RKP:n puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson vahvistaa Tuomisen huolen.

– Huolimatta hallituksen väitetystä halusta laajentaa valinnanvapautta, on esitys sote-uudistukseksi johtamassa absurdiin tilanteeseen. Sekä monilta pieniltä sairaaloilta että lähes kaikilta yksityisiltä toimijoilta oltaisiin kieltämässä kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka vaativat muuta kuin paikallispuudutusta. Näitä toimenpiteitä saisi jatkossa tehdä ainoastaan sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen yhteispäivystys. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki pienemmät nukutusta vaativat leikkaukset keskitetään keskussairaaloihin. Se ei voi olla järkevää terveyspolitiikkaa. Tämä rajoittaa valinnanvapautta ja pienempien sairaaloiden toimintaedellytyksiä huomattavasti, Henriksson sanoo.

Tämä ajattelematon linjaus selvisi Henrikssonille Pietarsaaren kaupungin ministeriöltä saamasta vastineesta. Yksi supistetun toiminnan uhan alla olevista sairaaloista on Pietarsaaren Malmin sairaala. Asia on kuitenkin kansallinen ja koskettaa monia tahoja ja varsinkin potilaita ympäri Suomea.

Henriksson jättää tänään lakialoitteen asian korjaamiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut kansanedustajia kaikista eduskuntapuolueista. Ainoastaan Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmästä ei ole aloitteen allekirjoittaneita.

Adlercreutz haluaa rahaston homekorjauksille

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (RKP) on jättänyt toimenpidealoitteen, jossa hän kehottaa hallitusta perustamaan rahaston koulujen ja päiväkotien homekorjauksille.

Lue edellinen artikkeli

Wallin: Ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeutta rajoitettava

Kansanedustaja Stefan Wallin jätti eduskunnalle talousarvioaloitteen ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeuden omakustanneosasta. Hän jätti myös lakialoitteen samasta aiheesta, sillä toimenpide vaatisi lakimuutoksen.

Lue seuraava artikkeli