Meidän on uudistettava työelämää eikä meillä ole varaa epäonnistua paikallisen sopimisen lisäämisessä. Työmarkkinoilla tällä hetkellä vallitseva epäluottamus näyttää tulevan Suomelle kalliiksi.
Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Stefan Wallin piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoroa täysistunnossa valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 2. osasta, työn murroksesta.
Wallin piti hyvänä että tulevaisuusselonteon 2. osassa keskittyy työhön, joka tosiaan on murrosvaiheessa:
– Työn muuttuessa on olennaista, että työllisyysasteen ei anneta laskea. Päinvastoin, työllisyysasteen nousu on tarpeen kestävyysvajeen taittamiseksi, kuten selonteossa aivan oikein todetaan.
Wallin toi esille, että myös RKP on ehdottanut poliittisia muutoksia, joiden avulla työllisyysaste voidaan nostaa ensin 75 prosenttiin ja sitten lähemmäs 80 prosenttia.
– Meidän on uudistettava työelämää eikä meillä ole varaa epäonnistua paikallisen sopimisen lisäämisessä. Työmarkkinoilla tällä hetkellä vallitseva epäluottamus näyttää tulevan Suomelle kalliiksi. Ensinnäkin rakenteellisen työttömyyden tulee alentua huomattavasti. Toiseksi meidän pitäisi luopua ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnasta, mitä RKP on ehdottanut jo kauan. Jos ei halua kuunnella meitä pitäisi ainakin kuunnella raportin kirjoittaneita asiantuntijoita.
Wallin painottaa työn murroksen ja keinoälyn merkityksen kasvun olevan nyky-yhteiskunnan selviä megatrendejä. Suomen on nykyistä huomattavasti nopeammassa tahdissa luotava toimiva sääntely uudenlaiselle, vahvasti tulossa olevalle yrittäjyydelle, jakamistaloudelle ja lohkoketjuille.
Ylisääntelyä on kuitenkin syytä välttää. Se voisi tukahduttaa sellaisen aktiviteetin ja dynamiikan, jonka logiikka nimenomaan perustuu avoimen ja rajattoman talouden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
– Jos emme pysty kannustamaan näitä ilmiöitä täällä Suomessa, ne hakeutuvat jonnekin muualle ja hyödyttävät muita, sanoo Wallin.