Wallin vastaa Sipilälle: 12 ministeriä ei riitä!

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on useaan otteeseen väittänyt, että hallitus pärjäisi jos siinä olisi vain 12 ministeriä. Lisäksi hän haluaisi lakkauttaa valtiosihteerijärjestelmän.

Lähes kahdeksan vuoden ministeri- ja valtiosihteerikokemuksella viidessä eri ministeriössä ja kuuden vuoden erityisavustajatyöskentelyn jälkeen väitän, että Sipilän malli ei edistäisi hallituksen työskentelykulttuuria ja toimintakykyä, sanoo RKP:n kansanedustaja Stefan Wallin.

– Hallituksen työtaakka tule pienenemään, jolloin sen kokoa ei myöskään pidä supistaa. Ministereiden vastuulla on paitsi oma ministeriö myös neljä lakisääteisestä ministerivaliokuntaa, noin 4-5 ministerityöryhmää, eduskuntatyö, EU- ja muut kansainväliset matkat sekä puoluejohtajana myös oma puolue. Jos ministerien lukumäärää supistettaisiin Sipilän mallin mukaisella tavalla se johtaisi vaikeaan tilanteeseen. Varsinkin pienemmälle hallituspuolueelle, jolla olisi ehkä vain yksi ministeri, tilanne muuttuisi kestämättömäksi kun ministeri joutuisi delegoimaan esimerkiksi ministerityöryhmätyöskentelyn avustajilleen, joilla ei ole parlamentaarista mandaattia.

Wallin sanoo myös, että maamme tarvitsee riittävästi kasvoja ulospäin vaikkapa EU:ssa, jossa pitää olla aktiivinen, vaikuttaa ja verkostoitua. Hän muistuttaa myös, että keskusta on taannoin hyväksynyt vielä julkistamattoman keskushallintoa ja korkeimpaa poliittista johtoa käsittelevän parlamentaarisen komitean mietinnön, jossa käytännössä puolletaan useamman kuin yhden ministeriökohtaisen ministerin nimittämistä. Laaja-alaisia ministeriöitä, joissa tarvitaan useampi kuin yksi ministeri, ovat ainakin soiaali- ja terveysministeriö, ulkoministeriö, työ-ja elinkeinoministeriö, valtionvarainministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Oman kokemukseni mukaan koko hallitus on toimintakykyinen vain, jos jokainen siihen kuuluva ministeriryhmä on toimintakykyinen. Tämä tarkoittaa, että hallituksessa on oltava riittävä määrä ministereitä, joka takaa järkevän työnjaon ja inhimillisen työtaakan ministereille. Suppeampi, mutta pahasti ontuva hallitus maksaa Suomelle helposti enemmän kuin jos nimitettäisiin vähemmän ministereitä ja lakkautettaisiin valtiosihteerit, Wallin sanoo.

Misha Eriksson med i riksdagsvalet

Mikael "Misha" Eriksson kandiderar i riksdagsvalet för Svenska folkpartiet i Nyland.

Lue edellinen artikkeli

Lotta Keskinen kandiderar i Helsingfors

Svenska folkpartiet i Helsingfors har nominerat ekonomie magister och politices kandidat Lotta Keskinen (30) till riksdagsvalskandidat i Helsingfors valkrets.

Lue seuraava artikkeli