Wallin: Vene- ja moottoripyörävero lisää työttömyyttä

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin pitää hallituksen esitystä veneiden ja moottoripyörien täsmäverosta Suomelle haitallisena.

Lakiesityksessä hallitus myöntää avoimesti, että vero tulisi vähentämään veneiden ja moottoripyörien kysyntää, mikä puolestaan vähentää työpaikkoja vene- ja moottoripyöräaloilla. Miten ihmeessä hallitus, jonka tavoitteena on 110 000 uutta työpaikkaa, voi tietoisesti luoda täsmäveron, joka lisää työttömyyttä, Wallin kysyy Paraisilla pidetyssä tilaisuudessa torstai-illalla.

Wallin mainitsee perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin olevan hallitusohjelmassa mainitun veron arkkitehti. Soinin perustelut verolle ovat kuitenkin vailla päätä ja häntää.

– Timo Soini on julkisuudessa sanonut, että vihdoin päästään verottamaan ”herrojen huvikuunareita ja juppiskoottereita”. Lakiesityksen tilastollisesta osasta käy ilmi, että vero pääosin tulee koskettamaan aivan tavallisten suomalaisten omistamia tavallisia veneitä ja moottoripyöriä. Sellaisia on myös perussuomalaisten äänestäjien joukossa, mistä syystä Soini ampuu tällä verolla itseään jalkaan.

Wallin huomauttaa, että tämän kaltaiset täsmäverot ovat aina vaikeasti hallinnoitavissa ja kalliita kantaa. Valtiovarainministeriön virkamiehet tietävät tämän, mutta heidät pakotettiin laittamaan uppoavan perussuomalaisen laivan kateus fiskaalisen järkevyyden edelle.

– Eikö se ollut Sipilän hallitus, jonka piti raivata normiviidakkoa, vähentää byrokratiaa ja lakkauttaa turhia määräyksiä? Nyt tehdään täyskäännös ja toimitaan päinvastoin. Lisäksi veron fiskaali vaikutus jää pieneksi. Lakiesityksen mukaan 42 miljoonaa, mutta kaikesta päätelleen pienemmäksi, kun sekä veneitä että moottoripyöriä nyt poistetaan rekisteristä lisääntyvällä tahdilla. Miksi hallitus puuhailee tällaisen symbolisen nappikaupan parissa, kun sen tulisi keskittyä ratkaisemaan maamme suuret ongelmat?

Vene- ja moottoripyörävero lisää työttömyyttä

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin pitää hallituksen esitystä veneiden ja moottoripyörien täsmäverosta Suomelle haitallisena.

Lue edellinen artikkeli

Vastuu omistajaohjauksesta pois pääministeriltä

Hallitusneuvotteluiden jälkeen pääministeri Juha Sipilä otti poikkeuksellisesti omalle vastuulleen valtion omistajaohjauksen. Kuten julkisuudesta on käynyt ilmi, ei valinta ole jääviys- ja ajankäytöllisistä syistä ollut optimaalinen.

Lue seuraava artikkeli