Yhä useampi nuori tarvitsee mielenterveyspalveluja – mitä hallitus aikoo tehdä?

On hyvin huolestuttavaa, että joka kymmenes nuori Uudellamaalla on ollut psykiatrisen sairaanhoidon asiakkaana viime vuonna.

 Mielenterveyshuolto on joutunut varjoon hallituksen sote-uudistuksessa. Samanaikaisesti luemme hälyttäviä uutisia siitä, että nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät voimakkaasti. Tästä raportoi Aamulehti (20.2). Ruotsalainen eduskuntaryhmä vaatii hallitukselta vastausta mitä se aikoo tehdä ongelmien hillitsemiseksi kirjallisen kysymyksen muodossa.

– On hyvin huolestuttavaa, että joka kymmenes nuori Uudellamaalla on ollut psykiatrisen sairaanhoidon asiakkaana viime vuonna. On hyvä, että nuoret jotka voivat pahoin hakevat apua, mutta hälytyskellojen pitäisi soida samaan aikaan, sanoo kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi, joka on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

Kansanedustaja Mikaela Nylander on huolissaan tilanteesta.

– Tilanne on kestämätön ja se vaatii välittömiä panoksia, sanoo Mikaela Nylander.

 Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mielestä mielenterveystyöstä pitäisi tehdä kansallisesti priorisoitu hanke.

– Mielenterveysongelmat johtavat inhimilliseen kärsimykseen ja sen lisäksi miljardiluokan kustannuksiin yhteiskunnalle. Siksi hallituksen on myönnettävä tarpeeksi rahoitusta mielenterveyspalveluihin, Veronica Rehn-Kivi sanoo.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mielestä ongelmiin on tarjottava hoitoa riittävän aikaisin.

– Tarvitaan lisäresursseja, jotta hoito toteutuisi siinä vaiheessa, kun ongelmat syntyvät, nykyiset odotusajat ovat aivan liian pitkiä. Lisäksi tarvitsemme lisää psykiatrisia sairaanhoitajia terveyskeskuksiin. Koulut ja terveydenhoito tarvitsevat lisäksi asiantuntemusta, jotta mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä voidaan tukea ja auttaa, sanoo Mikaela Nylander.

Kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kymmenen kansanedustajaa kysyy, onko hallituksella aikeena esittää pitkäjänteistä, kansallista mielenterveysohjelmaa. Lisäksi ryhmä kysyy mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä liittyen yhä useamman nuoren tarpeeseen saada psykiatrista apua.

 

Henriksson tyytyväinen siihen, että hallituksen kielikokeilu jäi suutariksi

On selvää, että paljon hehkutettu kielikokeilu jäi suutariksi – siitä tuli jopa floppi.

Lue edellinen artikkeli

Lagen kan inte längre gradera motiven för vapenvägran

Vi måste i lagens ögon jämställa sådana övertygelser som i dag åberopas som grund för att vägra värnplikt eller vapentjänstgöring, säger riksdagsledamot Stefan Wallin.

Lue seuraava artikkeli