Ympäristövaliokunta hyväksyi tiukemmat säännöt jätevesien käsittelylle

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi keskiviikkona 20. syyskuuta kantansa kaupunkialueiden jätevesidirektiivin päivittämiseen. Nils Torvalds (RKP/Renew) toimii Euroopan parlamentin pääneuvottelijana ja on tyytyväinen keskiviikon äänestyksen tulokseen.

– Meillä on ympäristövaliokunnassa laaja poliittinen enemmistö työstetylle tekstille, mikä osoittaa, kuinka tärkeä aihe todella on, Torvalds korostaa. Vesi on luonnonvara, jota emme voi enää pitää itsestäänselvyytenä, ja tällä päivityksellä annamme panoksemme puhtaammalle vedelle Euroopassa tulevaisuudessa.

Direktiivin päivitys on ensimmäinen 30 vuoteen, ja siinä esitetään tiukemmat vaatimukset typelle ja fosforille sekä uusia vaatimuksia hygieniatuotteista ja lääkkeistä peräisin olevan mikrosaasteen puhdistamiselle. Ehdotus pyrkii myös muuttamaan käsittelylaitokset energianeutraaleiksi vuodesta 2040 alkaen.

– On äärimmäisen tärkeää, että myös vesisektori vähentää ympäristövaikutuksiaan muun muassa lisäämällä energiankäytön omavaraisuutta. Samalla meidän on muistettava, että vedenkäsittelylaitokset ovat kriittinen infrastruktuuri, Torvalds muistuttaa. Siksi olemme lisänneet sääntöihin jonkin verran joustavuutta tinkimättä ilmastoneutraalista Euroopasta vuonna 2050.

Seuraavaksi ympäristövaliokunnan kanta toimii perustana Euroopan parlamentin täysistuntoäänestykseen lokakuun alun täysistunnon. Kolmikantaneuvottelut neuvoston ja komission kanssa voivat tämän jälkeen alkaa, kunhan myös neuvosto pääsee sopimukseen omasta kannastaan. Tavoitteena on, että neuvottelut saadaan päätökseen ennen toimikauden loppua eli keväällä 2024.

Ministeri Bergqvist: Hallituksen tavoite ja tehtävä on sopeuttaa taloutta

Orpon hallitus piti ensimmäisen budjettiriihensä tänään 19. syyskuuta. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist osallistui neuvotteluihin. Hän kuvailee lähtötilannetta vaikeaksi taloudellisten realiteettien takia. Bergqvist sanoo, että säästötoimet, jotka koskevat myös hänen hallinnonalaansa, ovat vaikeita, mutta niistä on sovittu jo hallitusneuvotteluissa.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Panostukset koulutukseen, tutkimukseen ja kasvuun vievät Suomea eteenpäin

Orpon hallitus päätti myöhään tiistaina 19.9. ensimmäisen budjettineuvottelunsa valtiovarainministeriössä Helsingissä. RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen lopputulokseen.

Lue seuraava artikkeli