Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi
- että vanhemmilla olisi mahdollisuus nostaa jaettua lapsilisää, kun lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona.
- että vuoroasuvalla lapsella voi olla kaksi kotiosoitetta.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Avioero johtaa yhä useammin siihen, että lapset asuvat kahdessa eri osoitteessa. Vuoroasumista voi esiintyä myös muissa perhemuodoissa. Tilastokeskuksen (2022) mukaan Suomessa noin 110 000 lapsella on kaksi kotia, ja kolmannes heistä asuu tasapuolisesti molemmissa kodeissa. Vuoroasuminen tarkoittaa, että lapsi asuu vähintään 40 prosenttia ajasta molempien vanhempien luona.
RKP haluaa, että lapsen etu toimii lähtökohtana lainsäädännössä ja päätöksissä. Perusopetuslain mukaan oppilaalla, jonka koulumatka on yli 5 km, on oikeus ilmaiseen koulukyytiin. Oppilas voi saada ilmaisen koulukyydityksen myös, jos koulumatka on vaarallinen tai jos oppilaalla ei ole edellytyksiä selviytyä koulureitistä itsenäisesti, esim. toimintarajoitteen johdosta. Laki ei kuitenkaan velvoita kuntia järjestämään koulukuljetuksia molempien vanhempien osoitteista, vaan vain siitä osoitteesta, joka on merkitty väestörekisterissä oppilaan kotiosoitteeksi. Puoluekokouksessa 2021 päätettiin, että RKP pyrkii toimimaan sen hyväksi, että vuorotellen molempien huoltajiensa luona asuvilla oppilailla on oikeus saada koulukuljetus kahteen osoitteeseen ja että tämän taloudelliset seuraukset selvitetään.
Kuten aloitteessa mainitaan, puoluekokous päätti vuonna 2022, että RKP toimii sen hyväksi, että vuoroasumistilanteessa molemmilla huoltajilla on oikeus korotettuun asumistukeen riippumatta siitä, missä lapsi on kirjoilla, mikäli vuoroasuminen on rekisteröity ja huoltajien tulotaso oikeuttaa asumistukeen. Tällä lisätään vanhempien välistä tasa-arvoa ja vahvistetaan lapsen oikeutta asua molempien vanhempiensa kanssa. Samasta syystä molempien vanhempien tulisi olla mahdollista jakaa lapsilisä, kunhan vastuu lapsesta jakautuu tasapuolisesti vanhempien kesken.
RKP toimii aikaisempien puoluekokouspäätösten mukaisesti, jotta molempien huoltajiensa luona asuvilla oppilailla olisi oikeus saada koulukuljetus kahteen osoitteeseen (2021), että tällaisen laajennetun koulukuljetuksen taloudelliset seuraukset selvitetään (2021) ja että lapsen molemmilla huoltajilla on oikeus korotettuun asumistukeen riippumatta siitä, missä lapsi on kirjoilla, kunhan vuoroasuminen on rekisteröity ja huoltajan tulotaso oikeuttaa asumistukeen (2022).
RKP on myös hallituksessa ja hallitusohjelmassa nostanut asian esiin ja saanut ohjelmaan seuraavan kirjauksen: ”Hallitus edistää vuoroasuvien lasten vanhempien tasaveroista asemaa turvaamalla arjen sujuvuuden kannalta välttämättömät palvelut, kuten selvittää koulukyytien saatavuutta molemmille vanhemmille.”
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi
- että vanhemmilla olisi mahdollisuus nostaa jaettua lapsilisää, kun lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona.
- että vuoroasuvalla lapsella voi olla kaksi kotiosoitetta.
Aloite 15 – Yhteiskunnan tulee tukea jaettua vanhemmuutta vuoroasumisperheissä
Eron jälkeen on tärkeää, että vanhemmuus turvaa jatkossakin lapsen edun. Nykyään monet sopivat järjestelmästä, jossa lapsi asuu vuorotellen (vähintään 40 prosenttia ajasta) molempien vanhempien luona, kun molemmat vanhemmat pystyvät huolehtimaan lapsesta ja se nähdään lapsen edun mukaisena. Sovittu järjestelmä on ratkaisevan tärkeä, jotta ihmissuhteet kestävät.
Lainsäädäntöä tulee mukauttaa todellisiin tilanteisiin. Tällä hetkellä laki laahaa jäljessä ja hankaloittaa vuoroasuvien lasten elämää. Molempien vanhempien kotiosoite ei voi olla lapsen virallinen kotiosoite. Lapsilisää ei myöskään voi jakaa tai nostaa kahdesta eri osoitteesta. Koulua käyvillä lapsilla on oikeus koulukyytiin vain yhdestä osoitteesta, vaikka lapsi asuisi vuorotellen molempien vanhempien luona eri osoitteissa.
Ongelmia voi syntyä myös lapsen oikeudessa terveydenhuoltoon. Aiemmassa aloitteessa vaadimme, että molemmilla vanhemmilla, eri osoitteissa, tulee olla oikeus asumistukeen. Koska laki ei tue jaettua vanhemmuutta, käytännön järjestelyt synnyttävät aiheettomia ristiriitoja ja rasittavat koko perhettä. On tärkeää, että käytännön järjestelyt ja kustannukset eivät muodosta estettä parien erolle. Erityisesti pienituloiset naiset päättävät liian usein jäädä huonoon parisuhteeseen taloudellisista syistä. Haluamme turvata tasa-arvoisen vanhemmuuden sekä parisuhteessa että eron jälkeen, jotta vastuu ja kustannukset lapsista jakautuvat tasaisesti vanhempien kesken silloin kun molemmat pystyvät huolehtimaan lapsen kasvatuksesta.
Jos molemmat vanhemmat jakavat eron jälkeen tasapuolisesti vastuun lapsen hoidosta, molemmilla tulisi olla oikeus nostaa lapsilisää. Samalla perusteella lapsella tulisi olla oikeus koulukyytiin molempien vanhempien osoitteista samassa kunnassa, jossa lapsi käy koulua. Tämä lakimuutos vähentäisi eron myötä syntyviä ristiriitoja. Kaikki eroon päätyvät vanhemmat käyvät läpi suuren muutoksen ja heidän tulee sopia lukemattomista käytännön järjestelyistä. Jos voimme lainsäädännöllä keventää tätä taakkaa, lyhentää huoltajuuskiistoja ja tehdä lasten tilanteesta turvallisemman, se tulee tehdä viipymättä.
Päätösehdotus
RKP:n naisjärjestö Svenska Kvinnoförbundet vaatii, että RKP toimii eduskunnassa ja hallituksessa sen hyväksi
- että vuorotellen vanhempiensa luona asuvalla lapsella tulisi voida olla kaksi kotiosoitetta.
- että lapset, jotka eron jälkeen asuvat vuorotellen molempien vanhempiensa luona, ovat oikeutettuja koulukyytiin molempien vanhempien osoitteista samassa kunnassa.
- että lapsilisä tulisi voida jakaa, kun lapset asuvat vuorotellen molempien vanhempiensa luona.
Aloitteen tekijä/tekijät
Svenska Kvinnoförbundet, RKP:n naisjärjestö
Anita Westerholm, puheenjohtaja
Agneta Udd-Saarela, pääsihteeri