Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi
- että lisätään vaatteiden ja tekstiilien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.
- että vaatteiden tuonnissa EU:n ulkopuolelta on samat standardit kuin EU:ssa tuotetuissa vaatteissa.
- että EU:n tasolla otetaan käyttöön käytettyjen vaatteiden ja tekstiilien vientikielto.
-
että niin sanottu tuottajavastuu koskisi myös tekstiilialaa.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Pikamuodin kaltaisesta kertakäyttökulttuurista eroon pääseminen on RKP:n tärkeä tavoite. Aloitteessa ollaan täysin oikeassa siinä, että meidän on löydettävä toimenpiteitä kestämättömistä kulutushyödykkeistä eroon pääsemiseksi.
RKP on vahva kestävän biotalouden kannattaja, jossa öljypohjaisen polyesterin käyttöä vähennetään ja siirrytään uusiutuviin materiaaleihin, esimerkiksi kotimaisesta metsäteollisuudesta. Puoluekokouksessa vuonna 2017 hyväksyttiin aloite muovin vähentämiseksi, jossa päätettiin muun muassa löytää korvaavia materiaaleja muoville sen kaikilla käyttöalueilla.
Puoluekokouksessa vuonna 2021 hyväksyttiin aloite kiertotaloudesta, jossa päätettiin, että RKP:n tulee toimia sen puolesta, että Suomesta tulee maailman johtava kiertotalouden edelläkävijä. Jo ennen sitä RKP on toiminut kiertotalouden edistämiseksi kansallisella, EU- ja kansainvälisellä tasolla. Kiertotalous on yksi EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikan perustoista ja auttaa vähentämään kokonaispäästöjä ja mahdollistaa rajallisten luonnonvarojen kestävämmän käytön. Kiertotalouden edistäminen voidaan nähdä myös toimenpiteenä, jolla vahvistetaan EU:n strategista autonomiaa ja vähennetään unionin riippuvuutta kolmansista maista.
RKP työskenteli Marinin hallituksessa yhä laajemman kiertotalouden puolesta ja niin se tekee myös Orpon hallituksessa. Kiertotalouden edistäminen on yksi Orpon hallituksen hallitusohjelman päätavoitteista. Hallitusohjelman mukaan kierrätysmateriaalien käyttöä halutaan lisätä markkinaehtoisesti muuttamalla jätelainsäädäntöä ja korvaamalla fossiilinen talous uusiutuvilla biopohjaisilla ja kierrätetyillä materiaaleilla. Lisäksi kiertotaloutta halutaan laajentaa esimerkiksi tekstiilijätteen erilliskeräystä edistämällä.
EU-tasolla käynnissä on jätepuitedirektiivin muuttaminen ympäristö- ja ilmastovaikutusten vähentämiseksi sekä elintarvike- että tekstiilialalla. Komission kesällä 2023 antaman esityksen mukaan tekstiilialaan sovelletaan myös ns. tuottajavastuuta, mikä tarkoittaa, että tekstiilien valmistajat ja maahantuojat ovat vastuussa tuotteiden koko elinkaaresta. Samalla tavoitteena on edistää tekstiilien erilliskeräystä, lajittelua, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä EU:ssa. Lisäksi halutaan estää tekstiilijätteen laiton vienti EU:n ulkopuolelle.
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi
- että lisätään vaatteiden ja tekstiilien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.
- että vaatteiden tuonnissa EU:n ulkopuolelta on samat standardit kuin EU:ssa tuotetuissa vaatteissa.
- että EU:n tasolla otetaan käyttöön käytettyjen vaatteiden ja tekstiilien vientikielto.
Aloite 24 – Vähennetään pikamuodin ympäristövaikutusta
Vaate- ja tekstiiliteollisuuden arvioidaan aiheuttavan jopa 10 prosenttia maailman ilmastopäästöistä ja kuluttavan valtavia määriä luonnonvaroja. Noin puolet alan tuottamista kuiduista on öljypohjaisia polyesterikuituja. Samaan aikaan maailmassa syntyy vuosittain 92 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä. Erään brittiläistutkimuksen mukaan naisten vaatekappaletta käytetään keskimäärin vain seitsemän kertaa ennen kuin se heitetään pois.
Planeettamme ei kestä näin järkyttävää kulutusta. Suuntauksen kääntäminen edellyttää radikaaleja muutoksia sekä tuotanto- että kulutustottumuksissa.
Ranskan parlamentti hyväksyi lain pikamuodin ympäristövaikutusten vähentämisestä. Lakiehdotukseen sisältyy sakkomaksu ja halvimpien tekstiilien mainoskielto sekä ympäristömaksut, jotka peritään halpamuotia kuljettavilta lennoilla. Ranska ehdottaa myös EU-tason kieltoa käytettyjen vaatteiden viennille pahenevan tekstiilijäteongelman ratkaisemiseksi.
YK:n kauppatietojen mukaan EU:sta vietiin 1,4 miljoonaa tonnia käytettyjä tekstiilejä vuonna 2022, mikä on yli tuplasti enemmän kuin vuonna 2000. Vaatteet voivat synnyttää saastetta esimerkiksi Afrikan maissa, joissa vaatteet, joita ei voida myydä, päätyvät kaatopaikoille tai luontoon. Afrikka ei voi olla pikamuodin roskakori, vaan jätteen määrää on vähennettävä ja sitä on käsiteltävä EU:n sisällä.
Kestämättömän pikamuodin torjunta hyödyttäisi sekä ympäristöä että kestäviä suomalaisia vaatetusyrityksiä. Siksi samat toimenpiteet tulisi ottaa käyttöön Suomessa ja Suomen tulee tukea kieltoja EU-tasolla.
Päätösehdotus
Haluamme RKP toimivan sen hyväksi
- että otetaan käyttöön sakkomaksu vaatteista, joita ei voi kierrättää.
- että otetaan käyttöön ympäristömaksut pikamuotivaatteiden tuonnille EU:hun.
- että tuetaan EU:n kieltoa käytettyjen vaatteiden viennistä.
Aloitteen tekijä/tekijät
Karin Toyoda, puheejontaha, RKP Töölö
Emma Ringbom, rahastonhoitaja, RKP Töölö