Aloite 26 – Humanitaarinen katastrofi Kuubassa

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

SFP arbetar för

  • att uppmärksamma den katastrofala humanitära situationen på Kuba
  • att fortsatta diplomatiska relationer mellan EU och Kuba upprätthålls för att erbjuda goda exempel på inkluderande och hållbar utveckling och tillväxt
  • att observatörer från EU, FN och andra internationella organisationer kan verka på Kuba.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Kuba har fortsatt fungera som en totalitär stat efter att Miguel Díaz-Canel utsågs år 2021 till ny ledare för det kommunistiska partiet i enpartistaten Kuba. Sedan 2018 har han även fungerat som landets president. Svenska folkpartiet tar avstånd från regimen på Kuba och fördömer att Kuba fortsättningsvis begränsar mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

Kuba genomgår även en allvarlig ekonomisk kris som kännetecknas av brist på många basprodukter, inklusive livsmedel, bränsle och medicin. Den humanitära krisen i Kuba växer i takt med att det ekonomiska läget försämrats.

Europaparlamentet antog i februari 2024 en resolution där parlamentet fördömer den kubanska regimens systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna och kränkningar av demokratiska principer.

EU vill fortsätta de diplomatiska kontakterna samtidigt som EU noterar den fördjupade dialogen mellan Kuba och Ryssland i olika frågor, däribland ekonomi, marknader och affärsförbindelser.

SFP är en aktiv internationell aktör och kan genom sitt engagemang i Liberal International uppmärksamma humanitära kriser runt om i världen.

Päätösehdotus

SFP arbetar för

  • att uppmärksamma den katastrofala humanitära situationen på Kuba
  • att fortsatta diplomatiska relationer mellan EU och Kuba upprätthålls för att erbjuda goda exempel på inkluderande och hållbar utveckling och tillväxt
  • att observatörer från EU, FN och andra internationella organisationer kan verka på Kuba.

Aloite 26 – Humanitaarinen katastrofi Kuubassa

On kulunut lähes kolme vuotta ensimmäisistä massiivisista mielenosoituksista Kuubassa nykyistä Miguel Diaz-Canelin johtamaa sotilasjunttaa vastaan, jolla ei ole kansan tukea. Edelliset suuret mielenosoitukset järjestettiin maaliskuussa, jolloin ihmiset muun muassa hyökkäsivät poliisiasemille ja vapauttivat aiemmissa mielenosoituksissa pidätettyjä ihmisiä. Ainakin 700-800 ihmisen on arvioitu olevan vangittuna ja elävän sietämättömissä oloissa.

Maan infrastruktuuri on käytännössä romahtanut. Kaikkien perushyödykkeiden puute on lisännyt aliravitsemukseen liittyviä lääketieteellisiä ongelmia. Jopa lapsia kuolee tällä hetkellä aliravitsemukseen. Sotilashallinto myy päivittäistavaroita dollarivaluutalla (ylihintaan) niin, että ulkomailla asuvat sukulaiset/ystävät voivat tilata ruokaa netistä sukulaisilleen Kuubassa. Maassa on myös hallituksen valvomia erikoisliikkeitä, joissa on ulkomaisia ​​tuotteita, Niiden hinnat ovat kuitenkin niin korkeat, ettei tavallisilla kuubalaisilla ole niihin varaa. Samalla hallitus siirtää merkittävän osan valtion tuloista hallituksen sisäiselle ryhmälle sen omiin investointeihin Kuubaan ja ulkomaille. Suurin osa pienyrityksistä, kuten kaupat, kahvilat ja ravintolat, on lopettanut toimintansa tavaroiden ja asiakkaiden puutteen vuoksi.

Kaupungeissa on ollut pitkiä jopa kaksi viikkoa kestäviä yleisiä vesikatkoja. Puhtaan veden puute on johtanut erilaisten sairauksien leviämiseen. Terveydenhuolto ja koulujärjestelmä ovat romahtaneet. Sähkö toimii vain satunnaisesti jopa sairaaloissa, mikä yhdessä lääkkeiden, antibioottien, desinfiointiaineiden ja työvälineiden puutteen kanssa on johtanut siihen, että ihmishenkiä menetetään turhaan joka päivä. Suuri osa teollisuudesta on lopettanut toimintansa tai romahtanut, samoin matkailu, koska infrastruktuuri ei enää toimi, paitsi muutamissa matkailukohteissa kuten Varaderossa. Samaan aikaan rikollisuus on lisääntynyt dramaattisesti, koska ihmiset ovat epätoivoisia.

Viime vuoden aikana yli puolen miljoonan ihmisen on arvioitu paenneen maasta Yhdysvaltoihin, Meksikoon ja muihin maihin. Sosiaalista mediaa sensuroidaan ja ihmisiä vangitaan kritiikin ilmaisemisesta tai tilanteesta ääneen puhumisesta.

Kansainväliset järjestöt kuten Amnesty International ja Unicef ovat reagoineet tilanteeseen. Suomi ei raportoi tästä kaikesta mitään, vaikka kyseessä on Latinalaisen Amerikan suurin humanitaarinen, poliittinen ja taloudellinen katastrofi tällä hetkellä. Vetoan nyt puolueeseen, jotta se ottaisi kantaa presidentti Diaz-Canelia ja hänen Kuuban hallintoaan vastaan.

Päätösehdotus

  • että puolue ottaisi virallisesti ottaa kantaa presidentti Diaz-Canelia ja hänen Kuuban hallintoaan vastaan.
  • että puolueen pyrkisi kiinnittämään enemmän huomiota Kuuban humanitaariseen katastrofiin.
  • että puolueen pyrkisi siihen, että EU:n, YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen tarkkailijoita lähetettäisiin Kuubaan.

Aloitteen tekijä/tekijät

Peter Hackman, RKP:n paikallisosaston jäsen, Helsinki