Aloite 27 – Ukrainan puolesta taistelleiden suomalaisten kuntouttaminen

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että perustetaan suunniteltu kansallinen keskus kriisinhallintaveteraaneille.
  • että aloitetaan selvitys siitä, kattaisiko sotilastapaturmalaki myös Ukrainassa palvelleet suomalaiset vapaaehtoiset.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Aloitteessa nostetaan esiin tärkeä ja ajankohtainen aihe, joka käsittelee tukea Ukrainan taisteluihin maan suvereniteetin ja demokratian puolustamiseksi vapaaehtoisesti osallistuneille suomalaisille. Tunnustamme sen rohkeuden ja halun uhrautua, jota nämä henkilöt ovat osoittaneet puolustamalla demokraattisia arvoja ja Euroopan vapautta. Ymmärrämme myös, että sopeutuminen arkeen voi olla haastavaa sodasta palaaville heidän mahdollisesti kärsimiensä henkisten ja fyysisten vammojen vuoksi.

On ratkaisevan tärkeää, että Suomi yhteiskuntana kantaa vastuunsa näiden yksilöiden tukemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. On kuitenkin tärkeää lähestyä asiaa tasapainoisella ja harkitulla tavalla, joka huomioi Suomen lait ja kansainväliset sitoumukset. Toisessa maailmansodassa Suomen puolesta taistelleet ja kriisinhallintaoperaatioihin osallistuneet veteraanit ovat olleet Suomen valtion tehtävissä. Kuten aloitteessa todetaan, vapaaehtoisesti muiden maiden suojeluun osallistuvat ovat eri tilanteessa. Suomi tukee Ukrainaa antamalla kehitysapua, puolustustarvikkeita ja koulutustukea, mutta ei ole toistaiseksi lähettänyt joukkoja Ukrainaan.

RKP:n mielestä on tärkeää, että Suomi jatkaa Ukrainan tukemista muun muassa kehitysyhteistyön, puolustustarvikkeiden, siviilikriisinhallinnan ja humanitaarisen tuen muodossa.

Kun hallitusohjelmassa mainittu kansallinen keskus kriisinhallintaveteraaneille toteutuu, on loogista, että taisteluiden takia posttraumaattisesta stressihäiriöstä (PTSD) kärsivät ihmiset ohjataan tähän keskukseen, sillä siellä on asiantuntemusta niiden hoitamiseen. Keskuksen tulee tarjota laaja valikoima kuntoutuspalveluita, mukaan lukien psyykkistä tukea ja apua fyysisten vammojen hoitoon. On kuitenkin tärkeää, että valtion sallimiin toimiin osallistuneilla on etuoikeus näihin palveluihin.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että perustetaan suunniteltu kansallinen keskus kriisinhallintaveteraaneille.
  • että aloitetaan selvitys siitä, kattaisiko sotilastapaturmalaki myös Ukrainassa palvelleet suomalaiset vapaaehtoiset.

Aloite 27 – Ukrainan puolesta taistelleiden suomalaisten kuntouttaminen

Noin sata suomalaista on lähtenyt vapaaehtoisesti Ukrainaan puolustamaan maan suvereniteettia, demokratiaa ja yhteiskuntaa Venäjän hyökkäystä vastaan. Nämä vapaaehtoiset eivät puolusta vain Ukrainaa, vaan koko Euroopan vapautta ja demokraattisia arvoja. Taistelutehtävien lisäksi vapaaehtoisina toimivat suomalaiset hoitavat haavoittuneita, kouluttavat joukkoja, tekevät humanitaarista työtä ja auttavat maan jälleenrakentamisessa. Vapauden puolustaminen voi silti olla kallista: veteraanit voivat kärsiä pysyvistä henkisistä ja fyysisistä vaurioista kotiutumisensa jälkeen. RKP:n tulee työskennellä paremman tuen tarjoamiseksi näille uusille veteraaneille, Suomen Ukrainan veteraaneille.

Ukrainaan rauhaa edistämään lähteneet suomalaiset kokevat erilaisia olosuhteita. Osa taistelee kaikkein kuumimmissa paikoissa ja on jatkuvan tykistö- tai droonihyökkäyksen kohteena jopa keskellä yötä. Jotkut ovat nähneet aseveljiensä menehtyvän rintamalla. Sotakokemukset voivat laukaista posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD), joka pahimmassa tapauksessa tekee normaaliin arkeen sopeutumisesta mahdotonta. Henkiset vauriot voivat olla jopa syvempiä kuin fyysiset.

Suomen valtio ei tarjoa mitään varsinaista tukea Ukrainan suomalaisveteraaneille tavanomaisen julkisen palvelun lisäksi. Ukrainan suomalaisveteraanit ovat riippuvaisia ​​julkisesta terveydenhuollosta, joka ei pysty tarjoamaan heille heidän tarvitsemaansa tukea. Tunnetusti julkinen terveydenhuolto on ylikuormitettua ja jonot mm. psykiatriseen hoitoon ovat pitkät. On osoittautunut vaikeaksi saada hoitoa PTSD:n kaltaisiin mielenterveysongelmiin, joista veteraanit voivat kärsiä mm. kotiutumisensa jälkeen. Ukrainan veteraaneilla ei ole myöskään lakisääteistä asemaa, joten he eivät kuulu virallisille veteraaneille myönnettäviin etujen ja korvausten piiriin.

Ukrainan veteraanien tukemisessa ja tunnustamisessa ei ole ulko- tai turvallisuuspoliittista ongelmaa, sillä Suomi on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti jo lähes kahdella miljardilla eurolla. Tämä ei tarkoita, että Suomen olisi pakko kuntouttaa kaikki ulkomaisissa armeijoissa palvelleet, koska Ukrainan suomalaisveteraanit ovat toimineet samaa tarkoitusta varten, jota Suomen turvallisuuspolitiikassakin tavoitellaan eli Ukrainan itsenäisyyttä.

Terve veteraani selviää helpommin arjesta, töistä ja ennen kaikkea traumaattisista tapahtumista. Kolme suomalaista on kuollut puolustaessaan Ukrainan suvereniteettia. Ne, jotka selviävät, muistavat ikuisesti tunteen, jonka aseveljen menettäminen saa aikaan.

Suomi ei huolehtinut veteraaneistaan ​​toisen maailmansodan jälkeen. Kriisinhallintaveteraanit saivat virallisen veteraanin aseman vasta vuonna 2016. Meidän tulee varmistaa, että Ukrainasta Suomeen palaavat vapaaehtoiset saavat tarvitsemaansa hoitoa ja apua sekä ansaitsemansa tunnustuksen.

Päätösehdotus

Edellä esitetyn perusteella ehdotamme

  • että Ukrainassa palvelleille suomalaisveteraaneille taataan pitkäaikainen ja riittävä kuntoutus.
  • että RKP toimii sen hyväksi, että hallitusohjelmassa mainittu suunniteltu veteraanikeskus kattaa myös Ukrainan suomalaisveteraanit.
  • että RKP toimii sen hyväksi, että sotilastapaturmalaki kattaisi myös Ukrainassa palvelleet suomalaisveteraanit.
  • että RKP pyrkii siihen, että Ukrainassa palvelleet suomalaisveteraanit tunnustettaisiin virallisesti.

Aloitteen tekijä/tekijät

Kasper Kannosto, RKP Helsinki

Karin Cederlöf, RKP Espoo