Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi:
- että sairaalat säilytetään eikä suostuta keskittämään terveydenhuoltoa entisestään.
- että päätökset palveluverkostosta perustuvat aina kattaviin vaikutusarviointeihin
- että vaikutuksenarviointeja tehdään myös aiemmista keskittämispäätöksistä, esimerkiksi synnytysvuodeosastoista
- että hyvinvointialueet saavat itse päättää päivystysvastaanottojensa laajuudesta.
- että hyvinvointialueiden itsemääräämisoikeutta omalla alueella vahvistetaan.
- että saadaan luotua ratkaisuja, jotka turvaavat kielelliset oikeudet terveydenhuollossa.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Raportti, johon aloitteentekijä viittaa, on ministeriön asettaman virkamiestyöryhmän raportti. Se ei edusta RKP:n linjaa asiassa, eikä hallitus ole esittänyt eduskunnalle sen mukaista ehdotusta.
RKP on työskennellyt hallituksen kehysriihessä aktiivisesti nykyisen sairaalaverkoston säilyttämiseksi. RKP:n hallituksessa tekemien ponnistelujen ansiosta esimerkiksi Pietarsaaren ja Raaseporin yleissairaanhoidon päivystys saatiin turvattua myös hallitustasolla. Nyt päätökset ovat hyvinvointialueiden käsissä, ja RKP toimii aktiivisesti alueilla sairaaloiden säilyttämiseksi.
RKP osallistui ensimmäisiin valtakunnallisiin hyvinvointialuevaaleihin vuonna 2022 luvaten puolustaa sairaalaverkostoa ja pienempiä sairaaloita. Haluamme, että lähin päivystävä sairaala on kohtuullisen matkan päässä silloin, kun tarvitsee erikoissairaanhoitoa. Meille on tärkeää, että jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa ja apua eikä häntä pallotella paikasta toiseen. Yliopistosairaaloillamme on tärkeitä erikoistehtäviä ja niiden rahoituksen on oltava riittävää. Keskussairaaloillamme on ratkaiseva rooli toimivassa terveydenhuollossa. Erikoisterveydenhoidon kaikkien toimijoiden välisen yhteistyön tulee toimia kitkatta ja potilaan tulee aina olla keskiössä. Haluamme, että lähisairaaloilla on jatkossa tärkeä rooli ja erilaisia erityisvastuita. Niiden toimintaa tulee kehittää, ei lopettaa. Haluamme, että ihmisillä on lyhyt matka lähimmälle poliklinikalle. Haluamme myös, että pienemmillä sairaaloilla on oikeus suorittaa normaaleja päiväkirurgisia operaatioita ja ylläpitää yleistä ympärivuorokautista päivystystä. Tämän eteen olemme aktiivisesti työskennelleet kuluvalla vaalikaudella niin hyvinvointialueilla kuin Marinin ja Orpon hallituksissa.
Orpon hallitusohjelmassa mainitaan erityisesti Porvoon ja Raaseporin sairaalat. Porvoon ja Raaseporin sairaaloiden yhteyteen perustetaan verkostopohjainen osaamiskeskus, joka keskittyy tukemaan ja kehittämään kielellisten oikeuksien toteutumista sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että hyvinvointialueiden mahdollisuuksia sopia erikoissairaanhoidon yhteistyöstä ja järjestää päiväkirurgisia operaatioita (sis. anestesia) myös sairaaloissa, joissa ei ole ympärivuorokautista päivystystä laajennetaan. Nämä edellä mainitut panostukset ovat konkreettisia ja vahvistavat pienempien sairaaloiden merkitystä valtakunnallisessa sairaalaverkostossa.
Sairaalaverkoston tulevaisuutta suunniteltaessa keskittämisen halu ja suurkaupunkinäkökulma eivät saa hallita muiden näkökulmien kustannuksella, kuten haja-asutusalueiden ominaispiirteet ja henkilöstön työpaikan valintaan vaikuttavat tekijät. RKP ei hyväksy sairaaloiden toimintojen keskittämistä edellä mainitun työryhmän ehdottamalla tavalla. Puolue tukee kestäviä, oikeudenmukaisia ja vaikutusten arviointiin perustuvia ratkaisuja, jotka huomioivat monia näkökulmia.
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi:
- että sairaalat säilytetään eikä suostuta keskittämään terveydenhuoltoa entisestään.
- että päätökset palveluverkostosta perustuvat aina kattaviin vaikutusarviointeihin
- että vaikutuksenarviointeja tehdään myös aiemmista keskittämispäätöksistä, esimerkiksi synnytysvuodeosastoista
- että hyvinvointialueet saavat itse päättää päivystysvastaanottojensa laajuudesta.
- että hyvinvointialueiden itsemääräämisoikeutta omalla alueella vahvistetaan.
- että saadaan luotua ratkaisuja, jotka turvaavat kielelliset oikeudet terveydenhuollossa.
Aloite 3 – Säilytetään sairaalat ja pidennetään päivystysvastaanottojen aikoja
Tammikuussa 2024 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi raportin. Työryhmän raportti ”Kansallisen erikoissairaanhoidon sairaaloiden ja päivystysten porrasteisuuden, työnjaon ja yhteistyön selvitys” nostaa esiin monia maamme terveydenhuollon haasteita, kuten väestön palvelutarpeet, henkilöstöpulan, resurssien vaikuttavuuden ja taloudellisten resurssien puutteen. Työryhmä on tehnyt ehdotuksia sairaaloiden määritelmistä ja sairaaloiden palveluprofiileista sekä sairaalaverkoston keskittämisen aikataulun.
Yksi raportin keskeisistä lähtökohdista on, että erikoissairaanhoitoa tulee keskittää ja siten voidaan turvata terveydenhuollon henkilöstön saatavuus. Haluamme kyseenalaistaa tämän erittäin vahvasti. Tällaiset uhat sairaaloitamme kohtaan tulevat johtamaan Pohjanmaalla siihen, että henkilökunta hakeutuu töihin Ruotsiin ja Norjaan. Myös Etelä-Suomessa tämä johtaa henkilöstön hakeutumiseen muualle ja kovaan kilpailutilanteeseen yksityisten terveydenhuoltoalan yhtiöiden kanssa. Pelkäämme, että jo yksin huoli oman toimipisteen sulkemisesta saa henkilöstön vaihtamaan toimipistettä tai hakemaan töitä ulkomailta.
Myös sairaaloiden erikoistumisalojen rajaamisella on kielteinen vaikutus muuhun toimintaan. Näkemyksemme on, että tiettyjen erikoistumisalojen puute vaikuttaa negatiivisesti sairaalan vetovoimaan mm. vastavalmistuneiden lääkärien ja muun henkilökunnan keskuudessa. Tämä voi pahentaa henkilöstöpulaa sen sijaan, että se helpottaisi sitä.
Raportissa näkyy myös epäilys siitä, että hyvinvointialueet eivät voi tehdä itse päätöksiä. Siinä ei luoteta siihen, että hyvinvointialueet voivat tehdä paikallisia ja alueellisia päätöksiä, jotka ovat kustannustehokkaita. Sen mukaan palveluverkosto on säilynyt käytännössä muuttumattomana. Miten voi väittää tällaista vuosi sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa? Tuloksia odotetaan heti. Tiedämme kaikki, että kehitys vie aikaa ja että hyvinvointialueilla on aikaa tasapainottaa toimintansa vuoden 2025 loppuun saakka. Päätöksiä tehdään ja kehitystä tapahtuu.
Siksi kyseenalaistamme myös raportissa esitetyn aikataulun. Ympärivuorokautisten päivystysten poikkeuslupia ei jatketa 1.1.2026 jälkeen. Synnytyssairaaloita karsitaan. Päivystystoimintaa, leikkauksia ja tehohoitoa tarjoavia sairaaloita karsitaan. Ja jo 1. tammikuuta 2028 lähtien sairaalaverkostoa supistetaan radikaalisti. Tämä tapahtuu jo kolmen ja puolen vuoden päästä. Hyvinvointiuudistus on nyky-Suomen suurin uudistus, ja se on vaatinut valtavaa kapasiteettia muutoksen muodossa sekä henkilöstöltä että suomalaisilta. Kehitys kulkee nyt liian nopeasti eteenpäin, sillä hyvinvointialueiden kovan työn tulokset eivät ole vielä näkyvissä. Raportti osoittaa, että hyvinvointialueiden poliittiseen työhön ei luoteta.
Hyvinvointialueilla on hienoja visioita, strategioita ja tulevaisuuden kehitystyötä. Hyvinvointialueet tekevät työtä sen hyväksi, että Suomessa on tarjolla maailman parasta hoitoa ja hoivaa. Suomalaisten on voitava luottaa maamme terveydenhuoltoon. Väestö ansaitsee paikallista palvelua ja turvallisuutta. Henkilökunta ansaitsee turvallisen työpaikan. Nämä ovat tavoitteita, joita kohti RKP työskentelee.
Päätösehdotus
Haluamme, että RKP
- toimii aktiivisesti sairaalojen säilyttämiseksi.
- ei suostu tiettyjen erikoistumisalojen keskittämiseen terveydenhuollossa.
- vaatii vaikutusten arviointeja aiemmista ja tulevista keskittämisistä.
- toimii aktiivisesti sen hyväksi, että päivystysvastaanottoja koskevia poikkeuksia pidennetään.
- toimii aktiivisesti sen hyväksi, että hyvinvointialueet voivat tehdä itsenäisiä päätöksiä.
Aloitteen tekijä/tekijät
Maria Palm
RKP:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenjohtaja, Pohjanmaan hyvinvointialue