Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi
- että julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä vahvistetaan.
- että seurakunnilla, yhdistyksillä ja järjestöillä on yhtäläiset mahdollisuudet ja ehdot tehdä yhteistyötä julkisen sektorin kanssa.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Aloitteessa nostetaan esiin tärkeä asia liittyen julkisen sektorin ja kolmannen sektorin yhteistyöhön erityisesti seurakuntien ja kristillisten yhdistysten osalta. On kiistatonta, että näillä järjestöillä on keskeinen rooli sosiaalipalvelujen tuottamisessa ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistämisessä. Niiden tekemä työ diakoniassa, perheneuvonnassa, pitkäaikaistyöttömien avustajina sekä monissa muissa sosiaalisissa tehtävissä on korvaamatonta, ja sitä tulee tunnustaa ja tukea samalla tavalla kuin muita kolmannen sektorin toimijoita.
On tärkeää, että kaikkia kolmannen sektorin toimijoita, olivatpa ne uskonnollisia tai ei, kohdellaan tasavertaisesti ja niille annetaan mahdollisuus osallistua tasavertaisesti yhteiskunnalliseen toimintaan.
Hallitusohjelman mukaan Orpon hallitus työskentelee ”yhteistyön varmistamiseksi mm. hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten palvelutuottajien välillä”.
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi
- että julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä vahvistetaan.
- että seurakunnilla, yhdistyksillä ja järjestöillä on yhtäläiset mahdollisuudet ja ehdot tehdä yhteistyötä julkisen sektorin kanssa.
Aloite 44 – Seurakuntia ja kristillisiä yhdistyksiä tulee kohdella palveluntuottajina tasavertaisesti
Seurakuntien ja kristillisten yhdistysten sosiaalityöllä Suomessa on merkittävä vaikutus kolmannella sektorilla. Monissa paikoissa seurakunnat ja kristilliset yhdistykset ovat ainoat toimijat, jotka tekevät erityistä kolmannen sektorin sosiaalityötä.
Esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyössä tarjotaan vuoden aikana yli 200 000 ateriaa, järjestetään yli 400 000 henkilökohtaista tapaamista ihmisten kanssa (joista yli 50 000 tapaamista sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa) sekä tapahtumia, joihin osallistuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Monissa kunnissa seurakunnat ovat aiemmin tarjonneet mm. perheneuvontaa sekä pitkäaikaistyöttömille sosiaali- ja työvoimapalveluita yhteistyössä kuntasektorin kanssa. Esimerkkejä näiden järjestöjen yhteiskunnalle tarjoamista tärkeistä palveluista ovat myös ikäihmisten vierailupalvelut, yksinäisten kokoontumiset ja yhteisöt, ruokapalvelu ja ruoan jakelu vähävaraisille, lasten ja nuorten kerhot ja aktiviteetit sekä retket ja vapaa-ajan aktiviteetit.
Osa yhdistyksistä ja seurakunnista järjestää myös päivähoitoa ja iltapäivä- ja koulutoimintaa, joka täydentää kunnan toimintaa.
Näille yhdistyksille ja seurakunnille ominaista on vahva talkoohenki, joka osaltaan rakentaa yhteisöllisyyttä paikallisyhteisöissä.
Viime vuosina yhteistyö näiden toimijoiden ja julkisen sektorin välillä on vaikeutunut monella tapaa. Varsinkin hyvinvointialueiden tekemät linjaukset, joiden mukaan ne eivät tee yhteistyöstä kristittyjen järjestöjen kanssa ovat ongelmallisia. Tuon linjauksen takia esimerkiksi perheneuvonnan työ ja pitkäaikaistyöttömien paluuta työelämään edistävät yhteistyöt uhkaavat loppua monissa paikoin.
Päätösehdotus
Vaadimme, että RKP toimii sen hyväksi
- että edistetään julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä niin, että seurakunnat ja kristilliset yhdistykset nähdään luonnollisena ja tasa-arvoisena osana kolmatta sektoria.
Aloitteen tekijä/tekijät
Kristet samhällsansvar i Finland r.f.