Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättää yhdessä välikysymyksen hallituksen koulutuspolitiikasta ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on RKP.
– Hallituksen toimet murentavat Suomen tulevaisuuden perustan. Korkea osaaminen, koulutus ja sivistys ovat olleet Suomen menestyksen avain koko itsenäisyytemme ajan, ja pitää olla sitä myös tulevaisuudessa. Korkealaatuinen ja maksuton koulutus on tärkein edellytys sille, että kaikki kansalaiset saavat taustastansa riippumatta tasavertaiset mahdollisuudet elämässä menestymiseen. Sen takia hallituksen kaavailemat leikkaukset opintotukeen on peruttava, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
– Opintotuki on opiskelijan perusturva. Minkään muun väestöryhmän kohdalla ei puhuttaisi jopa neljänneksen leikkauksesta perustoimeentuloon. Tämä kertoo hallituksen välinpitämättömyydestä opiskelijoita ja koulutusta kohtaan. Opiskelijan työ on opiskella. Hänenkin on voitava elää ilman pakkoa ottaa lainaa. Sipilän hallituksen kurjistamispolitiikka murtaa koulutuksen tasa-arvoa, josta olemme olleet Suomessa ylpeitä. Hallituksen tulee perua nämä kohtuuttomat leikkaukset opiskelijoiden perusturvaan, sanoo Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
– Hallitus on pettänyt vaalilupauksensa. Suomen osaamistasoa heikentävien valtavien koulutusleikkausten lisäksi hallitus aikoo leikata opiskelijoiden toimeentulosta kahden viikon ruokalaskua vastaavan summan. SDP:n mielestä tällaista ei voi hyväksyä sivistysvaltiossa, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
– Ennen vaaleja pääministeri Juha Sipilä lupasi, että opintotukea ei heikennetä. Nyt hallitus on kuitenkin leikkaamassa neljänneksen kaikkein pienituloisimman väestöryhmän perustoimeentulosta. Opintotukeen kohdistuvat leikkaukset pitää peruuttaa hallituksen kehysriihessä, sanoo Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
– Leikkausten sijasta tulee keskittyä rakenneuudistuksiin ja opiskeluaikojen lyhentämiseen opintopolkuja tehostamalla. Koulutuksen tasoa on myös parannettava. Leikkaustoimet eivät muutu uudistuksiksi sillä, että niitä kutsutaan reformeiksi, sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.
Välikysymyksessä puolueet kysyvät muun muassa aikooko hallitus perua kohtuuttoman kokoiset leikkaukset opintotukeen, miten hallitus aikoo turvata Suomen menestymisen mahdollisuudet ja kilpailukyvyn, sekä miten hallitus leikkausten valossa aikoo turvata koulutuksellisen tasa-arvon.