On hyvin merkillistä, että demokraattisen eurooppalaisen valtion hallitus vaatii, että toinen EU-valtio irtisanoo pitkäaikaisen kunniakonsulinsa vaan siksi, että tämä on lounastanut vaaleilla valitun poliitikon kanssa.
Espanjan ulkoministeriö vaati helmikuussa, että Suomen kunniakonsuli Barcelonassa, Alberg Ginjaume Egidon, irtisanotaan huonon käytöksen johdosta. Suomen pitkäaikainen konsuli, joka myös toimi Barcelonan kunniakonsulien verkoston pääsihteerinä, oli tietojen mukaan kutsunut Sant Cugat kaupungin pormestari, Mercè Conesa, verkoston kuukausittain järjestettävälle lounaalle. Pormestari oli tukenut Katalonian itsenäisyyspyrkimystä, mutta Espanjan reaktion perusteella konsulit eivät saa tavata poliitikkoja, joilla on sellaisia mielipiteitä.
Ulkoministeriö pisti asian täytäntöön välttääkseen avoimen konfliktin Espanjan kanssa, mutta pyysi sitten tutkinnan asiasta. Ministeriö kertoo, että vastauksia ei kuitenkaan ole saatu.
− On hyvin merkillistä, että demokraattisen eurooppalaisen valtion hallitus vaatii, että toinen EU-valtio irtisanoo pitkäaikaisen kunniakonsulinsa vaan siksi, että tämä on lounastanut vaaleilla valitun poliitikon kanssa, jonka mielipiteet eriävät maan hallituksen mielipiteestä, Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström sanoo, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.
Koska enemmistö Katalonian kansan valitsemista poliitikoista sekä aluehallitus on ajanut alueen itsenäistymistä, on mahdotonta olla tapaamatta sellaisia poliitikkoja, jos konsulina haluaa hoitaa tehtävänsä ammattimaisesti.
− Pormestarikaan ei ole minkään ääripuolueen jäsen, vaan edustaa keskustapuolue PDeCAT:ia, jonka kanssa sekä Suomen Keskusta että RKP on tehnyt yhteistyötä jo kauan eurooppalaisessa liberaalipuolueessa, ALDE:ssa. Konsulin on pystyttävä tapaamaan kansan valitsemia poliitikkoja mistä tahansa demokraattisesta puolueesta ilman seuraamuksia, Löfström sanoo.
− Demokraattisilla valtiolla ei ole tapana estää mahdollisuutta tavata kansan valitsemia poliitikkoja. Siksi Espanjan reaktio on huomattavan epäsuhtainen riippumatta siitä, mitä mieltä on Katalonian tilanteesta, Löfstöm sanoo.
Löfström esitti eilen kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Timo Soinille, jossa hän kysyy, miten ministeriö aikoo keskustella irtisanomisesta Espanjan hallituksen kanssa sekä minkälaisia toimenpiteisiin ulkoministeriö aikoo ryhtyä Suomen kunniakonsulin perusteettoman irtisanomisen johdosta.
Katalonia äänesti itsenäisyyden puolesta lokakuussa 2017, mutta Espanjan hallitus on tuominnut kansanäänestyksen laittomaksi, ja tämän jälkeen alueella on perustuslaillinen kriisi. Mats Löfström on aikaisemmin ehdottanut, että presidentti Tarja Halonen voisi toimia sovittelijana konfliktissa.