Aloite 6 – Mielenterveyden vaikutusten arviointi

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että mielenterveyteen kohdistuvat vaikutukset systemaatisesti huomioidaan ennakkovalmistelussa eri sektorien päätöksenteossa valtiolla, hyvinvointialueilla ja kunnissa.
  • että kaavoituksessa otetaan huomioon toimenpiteiden vaikutus hyvinvointiin, mukaan lukien henkiseen hyvinvointiin.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia kokevien nuorten määrä on lukujen valossa hälyttävä. Mielenterveyden ongelmien yleistyminen etenkin nuorten keskuudessa on hälyttävää ja vaatii määrätietoisia toimia. Meidän on osattava puuttua asiaan kyllin varhain ennen kuin ongelmat kasaantuvat ja eskaloituvat. Koko väestön mielenterveyden ongelmiin puuttumiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin välillä.

Mielenterveysongelmiin on monia ​​syitä. Kyse voi olla jatkuvasta stressistä, riittämättömyyden tunteesta, kiusaamisesta ja yksinäisyydestä jne. Ennaltaehkäisevällä työllä on tärkeä rooli, mutta samalla on syytä huomioida koko kokonaisuus. Pitkällä aikavälillä mielenterveyden ongelmat aiheuttavat miljardikustannuksia julkiselle taloudelle.

RKP työskentelee hallituksessa sen hyväksi, että mielenterveyden ongelmat ja syrjäytymisriski tunnistettaisiin jo varhaisessa vaiheessa, jotta näin voidaan parantaa sekä yksilön että yhteiskunnan olosuhteita. Hallituksen tavoitteet muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä ovat seuraavat: ”Palveluiden kehittämisessä tartutaan laaja-alaisesti hyvinvointia heikentäviin tekijöihin nuorten mielenterveysongelmista aina vanhuspalveluiden epäkohtiin.”

RKP pyrkii hallituksessa myös varmistamaan, että ”lainsäädännöllä turvataan lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy perustasolla lyhytpsyko­terapiaan tai muihin vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin (niin sanottu hallituksen mallin mukainen lasten ja nuorten terapiatakuu). Edistetään matalan kynnyksen toiminnan, muun muassa walk in -palveluiden ja chat-palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta koko maassa”.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että mielenterveyteen kohdistuvat vaikutukset huomioidaan eri sektorien päätöksenteossa valtiolla, hyvinvointialueilla ja kunnissa.
  • että kaavoituksessa otetaan huomioon toimenpiteiden vaikutus hyvinvointiin, mukaan lukien henkiseen hyvinvointiin.

Aloite 6 – Mielenterveyden vaikutusten arviointi

Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet, varsinkin nuorten keskuudessa. Mielenterveysongelmien takia sairauslomalla olevien määrä on ennätystasolla. Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu nimenomaan mielenterveysongelmista. Mielenterveyden ongelmien kustannukset yhteiskunnassa ovat nousseet pilviin, ja OECD arvioi niiden olevan noin 11 miljardia vuodessa.

Yhä useammat nuoret kokevat ahdistusta, masennusta ja uupumusta. Nuorten syömishäiriöt ovat lisääntyneet ja ennätysmäärä nuoria käyttää lääkkeitä aktiivisuus- ja keskittymishäiriöihin. Yhä useampi tarvitsee ammattiapua mielenterveyden ongelmiin ja hoitojonot ovat pitkiä.

Yhteiskunnalliset päätökset vaikuttavat mielenterveyteen. Yhteiskunnan eri sektoreilla tehtyjen päätösten puutteellinen vaikutusten arviointi on johtanut tahattomasti mielenterveyden heikkenemiseen. Esimerkiksi koulutussektorilla ja yhdyskuntasuunnittelussa tehdyillä päätöksillä voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen, mutta systemaattista ennakkoarviointia henkiseen hyvinvointiimme kohdistuvien päätösten seurauksista ei juurikaan tehdä.

Hyvää tarkoittavat päätökset voivat vaikutustenarvioinnin puutteen vuoksi johtaa kielteisiin seurauksiin kansanterveydelle. Siksi mielenterveyteen kohdistuvat vaikutukset on huomioitava järjestelmällisesti eri sektorien alustavassa päätösvalmistelussa valtiolla, hyvinvointialueilla ja kunnissa.

Päätösehdotus

  • että mielenterveyteen kohdistuvat vaikutukset on huomioitava järjestelmällisesti eri sektorien alustavassa päätösvalmistelussa valtiolla, hyvinvointialueilla ja kunnissa.
  • että kaikista päätöksistä, jotka vaikuttavat asukkaiden osallistumiseen, vaikuttamismahdollisuuksiin tai vapauteen, tehdään vaikutusten arviointi mielenterveyden näkökulmasta.
  • että ympäristövaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon myös toimenpiteiden vaikutukset hyvinvointiin, myös henkiseen hyvinvointiin.

Aloitteen tekijä/tekijät

Emma Ringbom, piiripuheenjohtaja, RKP Helsinki

Kristian Wahlbeck, varapuheenjohtaja, RKP Helsinki

Kasper Kannosto, varapuheenjohtaja, RKP Helsinki