Anders Adlercreutz on jättänyt kirjallisen kysymyksen kuntien riskistä joutua kriisikunnan arviointimenettelyyn huonokuntoisten kiinteistöjen purkamisen myötä.
RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz on jättänyt kirjallisen kysymyksen kuntien riskistä joutua kriisikunnan arviointimenettelyyn huonokuntoisten kiinteistöjen purkamisen myötä.
– Huonokuntoiset koulut ja päiväkodit ovat yhä useamman suomalaisen kunnan ongelma. Jos kunta on pieni, jos sen talouden tunnusluvut ovat huonot ja jos kyseessä on poikkeuksellisen suuri ja arvokas koulurakennus, rakennuksen purkamisella voi olla dramaattisia vaikutuksia kunnantalouden tunnuslukuihin. Tämä voi puolestaan johtaa siihen, että kunnat saattavat mieluummin korjata kuin purkaa huonokuntoisia rakennuksia, jos korjaamisella voi välttyä kriisikunnaksi joutumiselta, Adlercreutz sanoo.
Rakennuksen purun yhteydessä kunta joutuu tekemään kirjanpitoteknisen alaskirjauksen, joka heikentää tasetta. Ellei kunta saa taseen alijäämää katettua seuraavan neljän vuoden aikana, kunta voidaan määritellä kriisikunnaksi ja se voi joutua arviointimenettelyn piiriin.
– Kirjallinen kysymys käsittelee mahdollisuutta poiketa tästä menettelystä niissä tilanteissa, joissa syy alaskirjaukseen on huonokuntoisen rakennuksen purku uuden tieltä. Kunnan tulisi esimerkiksi voida hakea vapautusta arviointimenettelystä, mikäli taloudellisesti heikko tilanne johtuu homekoulun purusta.
– Useissa kunnissa jopa yli puolet koululaisista opiskelevat tälläkin hetkellä tilapäisissä tiloissa varsinaisen koulurakennuksen sisäilmaongelmien takia. Joissakin tilanteissa riittää, että sisäilmaongelmainen koulurakennus korjataan, mutta joskus ainoa ratkaisu on kuitenkin purkaa koko rakennus, jotta voidaan rakentaa uusi tilalle. Kriisikunnaksi joutumisen uhka ei saa ohjata kuntien päätöstä tässä asiassa – koululaisilla ja työntekijöillä on oikeus työskennellä terveessä rakennuksessa.