Adlercreutz: Kehysriihestä huonoja uutisia Itämerelle

Hallituksen into purkaa normeja vaarantaa Itämeren eteen tehdyn työn.

Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessään valtion menojen katosta seuraavalle nelivuotiskaudelle. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz moittii hallitusta siitä, että Itämeren tilan parantaminen unohdettiin täysin. 

 – Hallituksen into purkaa normeja vaarantaa Itämeren eteen tehdyn työn. Suunnitteilla on mahdollinen luopuminen öljysuojamaksusta ja öljyjätemaksusta, joita on käytetty öljyntorjuntaan ja öljyvahinkojen puhdistuksiin. Näillä maksuilla on öljysuojarahaston kautta korvattu öljyvahinkoja silloin, kun vahingon aiheuttajaa ei ole voitu selvittää. Lisäksi sillä on voitu tukea pelastustoimen torjuntakaluston hankintoja. Öljysuojelurahasto on kaikin puolin ollut toimiva. Mistä muuten käytämme varoja korvaamaan kustannuksia öljyvahingoista, jonka aiheuttajaa emme tiedä? Vetoan hallitukseen, ettei maksuista luovuttaisi, Adlercreutz sanoo.

Hallitus ehdottaa myös vesiviljelylaitosten luvitusten keventämistä.

– Lupaprosesseja helpottamalla halutaan edistää vesiviljelyä avokasseissa. Vaarana on, että viljelmiä lisäämällä myös paikalliset ravinnepäästöt lisääntyvät, mikä puolestaan voi johtaa lisääntyneisiin sinileväkukintoihin. Sen sijaan, että lupaprosesseja lähdettäisiin purkamaan, meidän tulisi ensin selvittää esim. kiertovesilaitosten potentiaalia ja lähteä kehittämään sellaisia vaihtoehtoja, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

– Itämeren tila on edelleen hälyttävä, eikä normipurku tässä vaiheessa edistä asiaa. Itämereen vaikuttavia päätöksiä tehdessä tulisi aina ottaa huomioon niiden vaikutukset Itämeren tilaan. Sääntelyn keventämisen sijaan lisää resursseja tulisi ohjata Itämeren kuormituksen vähentämiseen.

Henriksson kehysriihen tuloksista: Hallituksen työ jäi kesken

Hyvin harva uskoo, että sote-uudistus oikeasti johtaa kustannussäästöihin. Päinvastoin suuri osa siitä, mitä asiantuntijat ovat esittäneet julkisesti, osoittaa, että kustannukset tulevat nousemaan.

Lue edellinen artikkeli

Nylander: Mångprofessionellt samarbete behövs inom småbarnspedagogiken

Vi behöver mångsidigt kunnande inom småbarnspedagogiken och varje yrkesgrupp har sin värdefulla kunskap att bidra med, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Lue seuraava artikkeli