Henriksson kehysriihen tuloksista: Hallituksen työ jäi kesken

Hyvin harva uskoo, että sote-uudistus oikeasti johtaa kustannussäästöihin. Päinvastoin suuri osa siitä, mitä asiantuntijat ovat esittäneet julkisesti, osoittaa, että kustannukset tulevat nousemaan.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson myöntää, että hallituksen viimeisimmässä kehyksessä on paljon hyvääkin.

– On kuitenkin selvää, että suuret uudistukset siirtyvät seuraavan hallituksen vastuulle. Tällä viittaan välttämättömään perhevapaauudistukseen, täysin uuteen sosiaaliturvauudistukseen ja niihin työelämän rakenteellisiin ongelmiin, jotka ovat vielä ratkaisematta.

Henriksson pitää hyvänä, että julkinen talous lähivuosina saavuttaa tasapainon ensimmäistä kertaa vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen. Mutta pidemmällä aikavälillä on huomionarvoista, että kansantalouden tulevaisuudenkuva ei olekaan niin ruusuinen, kuin on maalailtu.

– Hyvin harva uskoo, että sote-uudistus oikeasti johtaa kustannussäästöihin. Päinvastoin suuri osa siitä, mitä asiantuntijat ovat esittäneet julkisesti, osoittaa, että kustannukset tulevat nousemaan. Sen takia tämä on megaluokan kysymys – kysymys kolmen-neljän miljardin aukosta talouspolitiikan kivijalassa, Henriksson sanoo.

Hän painotta, että emme tarvitse sote-uudistusta, joka lisää byrokratiaa ja hallintoa, vaan tarvitsemme uudistuksen, joka tarttuu lääkäriin pääsyyn ja yhdenvertaisen hoidon saatavuuteen liittyviin puutteisiin.

Rehn-Kivi: Miksi hallitus ei investoi riittävän tehokkaisiin uudistuksiin?

On ilahduttavaa, että aktiivimalliin halutaan tehdä parannuksia, joita edellytimme jo käsittelyvaiheessa, mutta suuret tärkeät uudistukset ovat edelleen jääneet tekemättä.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Kehysriihestä huonoja uutisia Itämerelle

Hallituksen into purkaa normeja vaarantaa Itämeren eteen tehdyn työn.

Lue seuraava artikkeli