Adlercreutz: Lukioon pyrkiminen lukuaineiden keskiarvon pohjalta vanhanaikaista

Viikon päästä iso määrä nuoria jatkaa koulupolkuaan lukiossa. Lukioon pääsyä on ohjannut peruskoulun päästötodistuksen lukuaineiden keskiarvo. RKP:n kansanedustaja ja Hem och Skola -järjestön puheenjohtaja Anders Adlercreutz peräänkuuluttaa julkista keskustelua siitä, millainen rooli liikunnalla ja taideaineilla eli toisin sanoen ”ei-lukuaineilla”, pitäisi olla nuorten kykyjen arvioimisessa.

Lukiopaikoista käydään kovaa kisaa ja sisäänpääsy on kiinni lukuaineiden keskiarvosta. Tilanteessa, jossa työteon tavat muuttuvat ja jossa tekoäly ja teknologinen murros tulee vaikuttamaan tulevaisuuden työelämän tarpeisiin huomattavasti, on mielestäni syytä pohtia muiden kuin lukuaineiden roolin kasvattamista nuorten kyvykkyyden arvioimisessa. Mielestäni näiden aineiden huomiotta jättämisen selitykseksi ei riitä se, että niissä menestymisen objektiivinen arvioiminen on haasteellista. Olen varma, että tämä asia on ratkaistavissa, toteaa Adlercreutz.

– Kiinalaisen verkkokauppajätin Ali Baban perustaja Jack Ma totesi hiljattain World Economic Forumissa, että ”Everything we teach should be different from machines.If we do not change the way we teach, 30 years from now we will be in trouble”. Toisin sanoen, meidän tulisi opettaa sitä, mikä erottaa meitä koneista. Ja meidän tulisi nähdä muutoksen tarve nyt.

Liikunta, kotitalous ja käsityöt kehittävät itseilmaisun ja elämänhallinnan taitoja, jotka ovat arvokkaita yhä enemmän itseohjautuvuutta ja luovuutta edellyttävässä työelämässä. Taideaineet, kuten kuvaamataito ja musiikki kehittävät valmiuksia ei-verbaaliseen viestintään ja tunteiden tulkintaan – kaikki tärkeitä taitoja paitsi tulevaisuuden työelämässä myös yleisen hyvinvoinnin kannalta, Adlercreutz sanoo.

Henriksson 1500 päivää oikeusministerinä

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson on tänään toiminut ministerinä 1500 päivää. Rinteen hallituksessa Anna-Maja Henrikssonilla on ulkoministeri Pekka Haaviston (vihreät) jälkeen toiseksi pisin ministerikokemus päivissä laskettuna (yhdessä peruspalveluministeri Krista Kiurun (SDP) kanssa). Henriksson on aiemmin toiminut oikeusministerinä Kataisen ja Stubbin hallituksissa vuosina 2011-2015.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Vanhuspalveluihin on pakko saada parannuksia Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on koulutusmatkalla Tampereella tutustuakseen muun muassa vanhuspalveluihin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (Rkp) iloitsee siitä, että vanhuspalveluiden ongelmiin puututaan toden teolla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on koulutusmatkalla Tampereella tutustuakseen muun muassa vanhuspalveluihin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (Rkp) iloitsee siitä, että vanhuspalveluiden ongelmiin puututaan toden teolla.

Lue seuraava artikkeli